Запалене вухо не можна гріти

Запалене вухо не можна гріти

Що таке отит, які його причини та що робити у разі його виникнення, «Новій Добі» розповів Віктор Хомик, завідувач отоларингічного відділення Черкаської обласної лікарні, головний позаштатний отоларинголог ГУОЗ та МК ОДА, член правління Українського наукового медичного товариства отоларингологів.

Отит – це запалення вуха, яке може мати гострий і хронічний характер перебігу. За локалізацією запалення розрізняють зовнішній отит і середній. Запалення зовнішнього слухового проходу називають зовнішнім отитом, а для середнього отиту характерні запальні процеси всередині вуха, за барабанною перетинкою.
Зовнішній отит з’являється внаслідок подразнення слухового проходу, наприклад, після того, як людина механічно вичищала вухо. Потрапляння до вуха сторонніх тіл або предметів, вологи з подальшим переохолодженням може спричинити більш загрозливу хворобу – запалення середнього вуха. Воно протікає зазвичай гостро.

Особливо висока ймовірність захворіти на внутрішній отит у дітей (у зв’язку з фізіологічними особливостями). Слухова труба в дитячому віці коротша, ширша, більш горизонтальна, ніж у дорослих. Звідси висока ймовірність того, що при нежиті інфекція з носа перейде у внутрішнє вухо.
Часто отит може виникнути як наслідок ГРВІ, синуситу, риніту, гаймориту.

Найперший прояв запалення – гострий біль у вусі. Якщо дорослий відчуває різкий біль, або дитина хапається за вушко – найімовірніше, це отит. Особливо, якщо цей біль виник на фоні нежиті та підвищеної температури.
Категорично не можна гріти запалене вухо, адже від високої температури активізується запальний процес. У такому разі він може знайти небажаний вихід, вплинувши, наприклад, на мозок, лицевий нерв або барабанну перетинку.
Частою помилкою при лікуванні отиту є вушні свічки. При їх невмілому використанні віск заповнює у слуховому проході заглибини і застигає там. Тоді дістати його складно навіть фахівцеві.

При найперших симптомах запалення у вусі слід звернутися до лікаря, щоб він призначив відповідне лікування. Якщо немає змоги одразу потрапити на прийом до фахівця, можна застосувати знеболювальні засоби, щоб послабити симптоми. Це такі вушні краплі, як Отіпакс, Софрадекс, Отинум. Доцільні будуть нестероїдні протизапальні препарати, такі як Німесил.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

1 Коментар
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Марго

У нас двічі отит був, болячка не з приємних, звісно. Зараз для профілактики синові пшикаю Ваксол. Мені подобається дія цього протизапального спрею. Проблем із вухами в рази поменшало.

1
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x