Як депутати вирішили «лікувати» Рось та її притоки

Як депутати вирішили «лікувати» Рось та її притоки

Проблема забруднення річки Росі давно стала критично гострою для жителів Корсуня-Шевченківського і району. Щоб оцінити якість води в річці, досить глянути на гранітні камені по берегах та руслі: за зиму вони вкрилися товстим білуватим нальотом, який люди не без підстав називають «каналізаційним». Видають присутність у Росі каналізаційних та інших стоків і колір та запах води, густа піна після проходження води турбінами Корсунь-Шевченківської ГЕС. Громадськість надзвичайно стурбована таким становищем, адже Рось – єдине джерело питного водопостачання міста.

Депутати районної ради прийняли 30 березня ц.р. районну програму оздоровлення річки Росі та її притоків на 2016-2020 роки, покликану зменшити або унеможливити вплив людських факторів на екологічний стан річки. Серед заходів, передбачених програмою, пропозиція Басейновому управлінню водних ресурсів моніторити стан очисних споруд вище по течії та системні санітарні попуски води і весняне промивання русла.

Цілий комплекс важливих для охорони Росі заходів мають здійснити органи місцевого самоврядування району. Це обстеження берегів Росі та її притоків, розчищення русел, відновлення джерел, заліснення берегів. Передбачено і таку важливу акцію, як перевірка приватного сектору по берегах Росі та Мартанського ставка і річки Корсунки на предмет відповідності санітарним вимогам вигрібних ям. Тих громадян, які санітарне законодавство порушують, штрафуватимуть.

За бюджетні кошти планується зарибнити Корсунь-Шевченківське водосховище мальком рослиноїдних риб, адже береги стрімко заростають очеретом та водоростями. Програмою перед міською радою поставлене завдання виготовити документацію та перенести в інше місце полігон твердих побутових відходів, адже існуюче міське сміттєзвалище переповнене і давно стало одним з джерел забруднення Росі, оскільки розташоване у яру поблизу ріки.
Дія цієї безумовно необхідної програми була б сильнішою і ефективнішою, якби подібну стурбованість здоров»ям Росі – напувальниці багатьох тисяч людей проявили можновладці та громадяни районів і областей вище по течії річки. Не забуваймо, що всього 2-3 десятиліття тому це була найчистіша ріка України.
До речі, 31 березня відбулось довгоочікуване промивання русла Росі. Чимало людей спостерігали за бурхливою течією і бачили на власні очі, яка чорна і смердюча вода виривалась з придонних шарів Корсунь-Шевченківського водосховища, скільки сміття несла із собою. Торік восени промивання не здійснювали, мотивуючи маловодністю річки – і ось результат.

Голова районної ради Валерій Заболотній так прокоментував весняне промивання русла Росі:
– І районна влада, і громадськість екологічну ситуацію на Росі постійно контролюють і не дають спокою чиновникам Басейнового управління. Весняне промивання русла поліпшить якість води у Стеблівському та Корсунь-Шевченківському водосховищах і дає надію на те, що влітку не матимемо проблем з питним водопостачанням міста. Але настав час відповідальності за долю Росі всіх і кожного: від підприємця, який скидає неочищені стоки, до господаря, у якого все з вигрібної ями тече в землю і далі в підземні води. Тому покладаємо певні надії на програму оздоровлення Росі та її притоків. Виконаємо її – не тільки Рось, а й усе довкілля стане чистішим і безпечнішим.

Людмила Моренко

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x