Черкащина – восьма у рейтингу областей за рівнем медичного обслуговування

Черкащина – восьма у рейтингу областей за рівнем медичного обслуговування

Заступник міністра охорони здоров’я Віктор Шафранський 1 квітня взяв участь засіданні колегії управління охорони здоров\’я Черкаської облдержадміністрації. За результатами рейтингової оцінки стану здоров\’я населення, доступності та якості медичної допомоги, профілактичної роботи, ресурсного забезпечення закладів охорони здоров\’я медична галузь регіону торік посіла 8 місце серед всіх областей. Про це «Новій Добі» повідомили в Управлінні охорони здоров’я Черкаської ОДА.

Віктор Шафранський підкреслив важливість розвитку первинної ланки та сімейної медицини як основи надання медичної допомоги у переважній більшості європейських держав. Адже забезпечення можливості кожного пересічного громадянина звернутися до сімейного лікаря і отримати кваліфіковану медичну допомогу є найефективнішою методикою в медицині.

– Хочу особисто подякувати управлінню та головному лікарю обласного госпіталю Сергію Задорожному за добре налагоджену роботу щодо медико-психологічної реабілітації учасників АТО, – сказав Віктор Вікторович.

Проте він перелічив і недоліки у медичній системі краю. Серед них потреба оптимізації ліжкового фонду, адже наразі кошти, виділені на галузь, використовуються нераціонально – на опалення, освітлення, харчування, тобто утримання ліжок, кількість яких перевищує норму. Крім того, заступник міністра наголосив на потребі оснащення Центру швидкої медичної допомоги, виділення для нього сучасного приміщення.

Начальник обласного управління охорони здоров\’я Михайло Лобас зауважив, що особливу увагу цьогоріч приділять розвитку первинної ланки меддопомоги, оптимізації ліжкового фонду, відкриттю центрів психолого-медико-педагогічної служби. Серед планів – придбання 12-ти стаціонарних та одного мобільного флюорографа.

– У шести обласних лікарняних закладах плануємо запровадити електронну систему «Лікар Еліс» за рахунок залучення 10 млн грн. з Фонду регіонального розвитку області. Завдяки цій системі можна буде ефективно та швидко промоніторити роботу медичних установ та сімейних лікарів, – розповів Михайло Лобас. – Крім того, якщо вдасться залучити необхідні кошти, то у другому півріччі зможемо здати в експлуатацію перинатальний центр.

Щоправда досі лишається невирішеною низка проблемних питань у цій галузі. Так, упродовж останніх двох років область не має можливості закупити необхідну вакцину. Також необхідні кошти для придбання ангіографів для діагностування та лікування серцево-судинних захворювань в обласному кардіологічному центрі, обласній лікарні та уманській лікарні.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x