Помер журналіст Микола Сніжко

Помер журналіст Микола Сніжко

2 квітня 2016 року на вісімдесятому році життя помер ветеран української журналістики Микола Семенович Сніжко, дитинство якого було обпалене Другою світовою війною.
Ще маленьким хлопчиком за спробу пошкодити залізничну стрілку його схопили німецькі окупанти, а потім поліцаї підкинули йому вибуховий пристрій, від якого хлопчик втратив руку і око. Під час боїв за визволення його рідного міста Сміли його було ще двічі поранено, але хірурги військового шпиталю врятували хлопчикові життя.

У школі Микола навчився писати і малювати лівою рукою, випускав стінгазету, став юним кореспондентом районної газети, у редакції якої під час канікул підробляв кур’єром.
Після закінчення Черкаського педагогічного інституту Микола Сніжко розпочав працювати в редакції обласної газети «Молодь Черкащини», чому посприяв поет Василь Симоненко, який узяв Миколу літпрацівником у свій відділ. Так Симоненко благословив Сніжка у добру журналістську дорогу, яка тривала понад сорок років в обласних газетах «Молодь Черкащини» «Черкаська правда» (згодом «Черкаський край»), «Земля Черкаська».

Микола Сніжко видав книги зворушливих спогадів про Василя Симоненка «Оводи Василя Симоненка», «Симоненкові світанки», «Симоненкова хода», за що був удостоєний літературної премії «Берег надії» імені Василя Симоненка.
Микола Сніжко також написав кілька публіцистичних книжок, серед яких книги «Любіть Україну! Думайте красиво!», «Крики», «Браво», «666». Тисячі примірників своїх книжок Микола Сніжко подарував воїнам-захисникам України в зоні АТО.

За вагомий внесок у розвиток української журналістики Микола Сніжко за поданням Національної спілки журналістів України став довічним стипендіатом Президента України.
Вільний від роботи час Микола Сніжко присвячував малюванню, створивши десятки цікавих самобутніх полотен, які з найщирішими побажаннями дарував колегам-журналістам, рідним і знайомим. Цій грані його творчості було присвячено і персональні виставки.

Микола Семенович багато робив для виховання нових поколінь журналістів, щедро ділився досвідом із молодшими колегами. Світла пам’ять про Миколу Сніжка назавжди залишиться в наших серцях.

Сергій Томіленко, перший секретар Національної спілки журналістів України, голова Черкаської обласної організації НСЖУ, заслужений журналіст України

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x