Черкаські медики висловилися за перехід на дешевші ліки

Черкаські медики висловилися за перехід на дешевші ліки

Про те, у скільки обходиться міському бюджету медикаментозне забезпечення «невідкладних» пацієнтів, та про заходи, спрямовані на забезпечення прозорості черкаських медичних закладів, сьогодні розповіли у міськвиконкомі. Про це повідомляє кореспнодент «Нової Доби».

Уже місяць, як набула чинності ініціатива міської влади: протягом першого дня перебування на лікуванні людини у «невідкладному» стані препарати для нього оплачують із міського бюджету.

Перед запровадженням ініціативи фахівці порахували кількість невідкладних станів, протоколи лікування, вартість ліків. За середньорічною статистикою, передбаченої суми мало б вистачити на півроку. Однак підсумки першого місяця демонструють, що коштів, передбачених на програму, замало. За прогнозом директора міськдепартаменту охорони здоров’я Олега Стадника, гроші, у кращому випадку, закінчаться у серпні. Тоді департамент буде знову піднімати питання про уточнення витрат на сесії міської ради.

На початку квітня фахівці департаменту провели перевірки, в результаті яких з’ясовано: за місяць до медзакладів міста звернулися більше тисячі пацієнтів у невідкладних станах, з них 900 – пацієнти Лікарні Швидкої Медичної Допомоги.

Черкаські медики висловилися за перехід на дешевші ліки
Як повідомив Тимофій Тронц, директор КНП «Перша Черкаська міська лікарня» Черкаської міської ради, пацієнти у невідкладних станах становлять 14 % хворих, які зверталися протягом березня до очолюваного ним закладу. Середня вартість ліків на одного за першу добу – 65 гривень.

Нововведення звернуло увагу медиків на потребу деякої оптимізації роботи. Так, облік Першої міської лікарні засвідчив, що за умови використання українських недорогих препаратів замість брендових дороговартісних, привезених із-за кордону, лікування пацієнта в деяких ситуаціях можна здешевити в рази.

– Період забезпечення першого дня перебування «невідкладних» пацієнтів буде залежати від адекватного підбору медпрепаратів. Повірте мені, в Україні виробляють препарати, які ефективно лікують. Але є певні фізіологічні процеси. Рана як заживала після операції за 7 днів, так вона і буде заживати. І ці 7 днів можна здешевити вдвічі-втричі, за умови об’єктивного підбору ліків, – зазначає головлікар.

Тієї ж думки про ситуацію, що склалася, й Анатолій Шевченко, директор КНП «Третя Черкаська міська поліклініка» ЧМР:

– Закордонні ліки, може, в уявленні пацієнта, більш ефективні, але ми робимо ставку на вітчизняні ліки, тому що по їхній ціновій політиці ми можемо просто більше людей забезпечити. Стараємося вкладатися у наявні суми.

Черкаські медики висловилися за перехід на дешевші ліки
Очільник міського департаменту охорони здоров’я Олег Стадник нагадує черкащанам, що сайти міських медзакладів містять вичерпну й актуальну інформацію про загальну структуру закладів, телефони та прізвища адміністраторів, загальний кошторис закладу, фінансові надходження і витрати, кількість наявних ліків та витратних матеріалів.

– Вважаю, що ці дані мають бути відкритими. Але, на жаль, громадянське суспільство ще не має бажання здійснювати серйозний контроль. Кажу так, тому що на кожному сайті кількість відвідувачів надзвичайно низька. У цьому гіркота, однак це не означає, що проект ми зупинимо. Зворотнього шляху не буде, – зазначив чиновник.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x