Про індексацію пенсії непрацюючим держслужбовцям

«Я з 1994 року працювала в районному управлінні соціального захисту, з 2001-го – у районному управлінні Пенсійного фонду. 27 червня 2015 звільнилась. Отримую пенсію державного службовця – 1 816 гривень.
Чи маю я право на індексацію пенсії?»
Валентина, Драбівський район

– У законодавстві передбачено, що пенсіонерам, які працюють на посадах державних службовців, з 1 квітня 2015 року пенсії не виплачують. Після звільнення з роботи виплату пенсії поновлюють.
Після подання документів про звільнення виплату пенсії Вам було поновлено з 28 червня 2015 року – з наступного дня після звільнення з роботи.
Механізм здійснення індексації визначено в Законі України «Про індексацію грошових доходів населення» та Порядку проведення індексації грошових доходів населення, затвердженому постановою Кабінету Міністрів України від 17.07.2003 р. №1078 (зі змінами) (далі – Порядок).
Відповідно до пункту 4 Порядку, індексації підлягають грошові доходи населення в межах прожиткового мінімуму, визначеного для відповідних соціальних та демографічних груп населення.

Індексацію грошових доходів населення здійснюють у разі, коли величина індексу споживчих цін перевищила поріг індексації, визначений у розмірі 101%.
У пункті 5 Порядку передбачено, що в разі підвищення розмірів, зокрема, пенсії, а також у разі зростання грошових доходів населення без перегляду їх мінімальних розмірів, місяць, у якому відбулося підвищення, вважають базовим під час обчислення індексу споживчих цін для індексації грошових доходів населення.

Таким чином, Вам як пенсіонеру, який не працює, має здійснюватись індексація пенсії згідно з базовим місяцем – груднем 2013 року, тобто місяцем, з якого Вам було здійснено перерахунок пенсії. На сьогодні сума індексації для пенсій, які останнього разу було підвищено з 1 грудня 2013 року, становить 179,36 гривні, – пояснює заступник начальника управління ПФУ в м. Черкаси Наталія Сергієнко.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x