У десятці кращих: Черкаси входять до десяти міст із найвищим ІТ-потенціалом

У десятці кращих: Черкаси входять до десяти міст із найвищим ІТ-потенціалом

Усупереч думці, що Україна – це країна із застарілою економікою, що спирається на архаїчні пострадянські технології, у нас все-таки є «місток» у повністю комп’ютеризоване майбутнє – це сфера інформаційних технологій (ІТ). Незважаючи на війну й кризу, сьогодні Україна займає перше місце в Європі в сфері ІТ із швидким зростанням, а Черкаси, за словами місцевих ІТ-експертів, входять до десятки міст із найбільшою кількістю представників сфери інформаційних технологій. І якщо загалом по країні маємо 90 000 «програмістів і програмерів», то на наше невеличке місто – до 4 тисяч, і це лише офіційна статистика. Про нові програми й освітні можливості, черкаські волонтерські курси «Geekhub», на яких професіонали в сфері ІТ безкоштовно передають базові знання та допомагають «стартувати» мотивованим учням та студентам, нові проекти громадської спілки «ІТ-кластер Черкаси», а також можливості нового проекту «Brain Basket» – безкоштовних ІТ-курсів для початківців на базі черкаських бібліотек «Новій Добі» розповіли представники навчальних закладів, громадських організацій та бізнесу в сфері ІТ.

У десятці кращих: Черкаси входять до десяти міст із найвищим ІТ-потенціалом

– За рік після створення Черкаського ІТ-кластеру з’явилася платформа, що допомогла скоординувати зусилля викладачів ВНЗ, бізнесменів, влади, громадських організацій та власне працівників сфери інформаційних технологій, – розповідає голова правління громадської спілки «ІТ-кластер-Черкаси» Микола Кудрявцев. – Основна ідея, яка закладалася під час створення кластеру – це розвиток ІТ-галузі, популяризація ІТ-технологій та взаємодія цієї галузі з освітою. З Черкаським державним технологічним університетом ми підписали минулоріч меморандум про співпрацю, спільно з Черкаським національним університетом ми спільно проводимо Олімпіаду з програмування – це одна восьма фіналу світу. З представниками Черкаського бізнес-коледжу ми взагалі практично миттєво налагодили співпрацю і минулого тижня відвідували ІТ-конферерцію. Тобто, варто було зробити один поштовх – і все закрутилося.
На думку Миколи Кудрявцева, ІТ – це одна зі сфер привабливих для вкладання коштів, як для внутрішніх, так і для зовнішніх інвесторів. Оскільки для створення нової генерації програмістів, яких так не вистачає у світі, потрібна зовсім невелика підтримка – приміщення, техніка з програмним забезпеченням, а також можливість професійної освіти й практики. Зауважимо, що відповідно до досліджень аналітиків Інформаційної кампанії «Сильніші разом!» торік обсяг експорту українського програмного забезпечення та ІТ-послуг досяг 2,5 мільярда доларів США в 2015 році, що становить 4% від загального експорту України. Експорт ІТ-продуктів зростав в середньому на 30% упродовж останніх 10 років із перспективою досягти 10 мільярдів доларів США до 2020 року. За оцінками Міністерства економіки, ця цифра має зрости до понад 200 000 спеціалістів до 2020 року. Незважаючи на це, вартість українських ІТ-спеціалістів залишається дуже конкурентною на світовому ринку.

У десятці кращих: Черкаси входять до десяти міст із найвищим ІТ-потенціалом

Як свідчать слова директора Черкаського державного бізнес-коледжу Олега Кукліна, усі ці спеціалісти будуть затребувані на вітчизняному та міжнародному ринку.
– Торік у нашому навчальному закладі ми мали 141 абітурієнта на дві спеціальності – інженерія програмного забезпечення та інженерія комп’ютерна. Натомість, фінансистів маємо лише 25. Ще два-три роки тому ці цифри були приблизно однаковими, – коментує Олег Куклін.

Атракції для ІТ-шників

У співпраці з ГО «Черкаський ІТ-кластер» місцеві ВНЗ проводять низку заходів, на яких студенти можуть не лише покращити свої знання, а й познайомитися з майбутніми колегами та роботодавцями.

У десятці кращих: Черкаси входять до десяти міст із найвищим ІТ-потенціалом

– От нещодавно ми організовували «IT Career Day», який зібрав більше десяти черкаських ІТ-компаній та майже шість сотень студентів. Окрім того, створено освітньо-тренувальний центр Факультету інформаційних технологій і систем, який працює безкоштовно в другій половині дня і дає можливість поглибити знання студентів. Викладають практики – реальні фахівці з виробництва. Зараз на базі центру працює група CODALINE – проводяться заняття за чотирма напрямами: Frontend – розробка веб-інтерфейсів; Backend – розробка серверів на Java; Android – розробка мобільних додатків під Android; Ruby – веб-розробка на Rails/Grape, а з наступного навчального року буде не менш як вісім. Окрім того, ФІТІС – організовано проходження студентами реальної виробничої практики та стажування на провідних ІТ-фірмах Черкащини із залученням іноземних інвесторів, – розповідає Сергій Заболотній, доктор технічних наук, доцент ЧДТУ.

Для навчання програмістів необхідна «проміжна» ланка

Викладачі черкаських ВНЗ наголошують на тому, що для якісної освіти програмістів, які потім могли б конкурувати з колегами з Китаю та Індії (де робоча сила традиційно дешевша, ніж у нас), конче необхідно проміжну ланку між школою і університетом, тобто рівень коледжу, або, як звикли говорити в Україні – профтехучилища.

У десятці кращих: Черкаси входять до десяти міст із найвищим ІТ-потенціалом

– Ми перебуваємо в такій ситуації, що школа не дає достатніх знань із двох основних предметів, які необхідні програмісту: англійської та математики, – розповідає завідувач кафедри програмного забезпечення автоматизованих систем Черкаського національного університету Борис Онищенко. – У результаті, на першому курсі нам доводиться «понижувати планку», щоб «підтягнути» студентів до потрібної бази, яку вони повинні мати вже при вступі до ВНЗ. Потім ті, що дійсно мотивовані на 2-3 курсі знаходять собі роботу й не мають більше жодної мотивації вчитися. Такий студент, який на перших курсах був відмінником, у кінці навчання ледве-ледве отримує диплом. Величезна проблема і з оновлення кадрів, адже програміст «на старті», може заробляти вже близько 300 доларів, і, звісно, перспектива бути аспірантом за 1,5 тисячі гривень, а згодом, через кілька років стати викладачем на 3 тисячі – нікого особливо не приваблює.

Черкаський «Geekhub» – кузня ІТ-кадрів

Своєрідним «громадським коледжем» у Черкасах став своєрідний проект братів Миколи та Юрія Куратів «Geekhub» – безкоштовні курси, на які можуть вступити програмісти з базовим рівнем освіти. Тьюторами на курсах є найкращі спеціалісти ІТ-бізнесу. Пройшовши навчання, найкращі студенти отримують роботу у своїх же викладачів.

У десятці кращих: Черкаси входять до десяти міст із найвищим ІТ-потенціалом

– Цього року ми починаємо вже 5-й сезон курсів «Geekhub». Минулоріч отримали під 2 тисячі заявок (проект передбачає 10 різних напрямків навчання), набрали майже 20 груп. За всі роки випустили 400 фахівців, адже дуже відповідально підходимо до видачі сертифікатів. Адже випускник «Geekhub» – це уже готовий ІТ-спеціаліст, – пояснює директор компанії «Everlabs» Олег Пасько.

Для бізнесу оплачувати ІТ-освіту – економічно вигідно

У десятці кращих: Черкаси входять до десяти міст із найвищим ІТ-потенціалом

– Зараз існує великий попит на «попсові» спеціальності у сфері ІТ – розробку веб та мобільних додатків. Але вже за кілька років, відповідно до світових тенденцій, нам будуть потрібні спеціалісти, що зможуть працювати зі штучним інтелектом, займатися інтегральним програмуванням та іншими напрямками, для яких необхідна класична університетська освіта. Тому компанія «eKreative» планує впровадити соціальний проект з оплати достойної зарплатні спеціалістам з ІТ, які викладатимуть в одній із черкаських шкіл, – коментує директор компанії «eKreative» Віктор Євпак. – Для нас економічно вигідніше таким чином «вирощувати» собі майбутніх співробітників, ніж навчати їх в процесі роботи.
Як стверджують черкаські «ІТ-шніки» нині в Україні сфера інформаційних технологій є другою після сільського господарства по експорту, що постійно приносить державі валюту. У результаті співпраці освітніх закладів, громадських ІТ-організацій та бізнесу, у Черкасах ця галузь теж має усі шанси вийти на лідируючі позиції.

Ірина Коваль

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x