Думка солдата: «Чому б не зробити категорії учасників бойових дій, як у чорнобильців?»

Думка солдата: «Чому б не зробити категорії учасників бойових дій, як у чорнобильців?»

Дмитро солдатом воював у зоні антитерористичної операції близько дев’яти місяців, демобілізувався півроку тому. Сьогодні він намагається адаптуватися до мирного життя. Щодо несправедливості в критеріях отримання статусу учасника бойових дій, погоджується: дійсно, проблема існує.

«Якось ВСПшники (співробітники військової служби правопорядку – авт.) зупиняють, – розповідає Дмитро. – Я їм посвідчення показую, а вони мені кажуть: «Таке зараз у кожного є». Тільки згодом почав розуміти, чому вони так сказали. Дійсно, посвідчення УБД зараз є майже в кожного. У мене друзі в міліції, вони прекрасні люди, але вони зараз усі намагаються в АТО потрапити, бо після АТО – пільги. Чому я дев’ять місяців на «передку» пробув, потім ще в госпіталь потрапив, а хтось приїхав на місяць і має такий самий статус, такі самі пільги? Несправедливо це. А хтось узагалі у відрядження задніми колесами в зону заїхав – і теж учасник УБД».

Аби ситуація змінилася, Дмитро має свою пропозицію: «Чому б не зробити категорії учасників бойових дій, як у чорнобильців? Тільки ті, хто бере безпосередню участь у бойових діях протягом певного часу, мають право на статус учасника бойових дій 1-ої категорії і, відповідно, максимальну кількість пільг. І чим менше людина задіяна в бойових діях, тим нижча категорія. Тобто ти приїхав у відрядження на кілька днів – отримав статус УБД приблизно 18-ї категорії, відповідно й пільг набагато менше, ніж у тих, хто має першу. Тож ті, хто в штабі завжди сидять, і, напевно, як завжди, знайдуть привід оформити собі 1-шу категорію, нехай розчаруються. Ні! Як максимум третя! Сьогодні знаєте, яка ситуація в штабах? Понабирали дівчаток-секретарок, і що ви думаєте, вони – теж учасники бойових дій. Міліція, рятувальники їздять у зону АТО вахтовим методом і отримують статус швидше, ніж ті, хто сидить в окопах місяцями. І пільги в них теж однакові. Треба змінювати цю систему. Але, напевно, це комусь невигідно».

Юлія Вовкодав

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x