Святослав Вовкодав: «Учасник АТО не завжди є учасником бойових дій»

Святослав Вовкодав: «Учасник АТО не завжди є учасником бойових дій»

Несправедливість щодо надання статусу учасника бойових дій особливо бурхливо обговорюється в середовищі військових. З приводу цього питання ми звернулися до Святослава Вовкодава – заступника командира 14-го окремого мотопіхотного батальйону, який на сьогодні несе службу в зоні антитерористичної операції.

«Дуже різні люди потрапляють у зону АТО, – розповідає Святослав Вовкодав. – Є такі, що жодного разу не були на передовій. Знаходяться лише в тилу, а потім користуються такими самими пільгами, як ті, що стоять на передовій і щодня ризикують своїм життям. Іноді здається, що Закон України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» (а саме він визначає порядок надання статусу учасника бойових дій) створений для так званих «туристів», які приїздять у зону АТО. Особисто знаю кілька високопоставлених осіб, які приїжджали в зону антитерористичної операції на кілька годин і отримали статус УБД. Усе згідно з законом, вони нічого не порушували. Тому вважаю, і це не тільки моя особиста думка, що Верховна Рада зобов’язана переглянути закон про надання статусу УБД. Адже треба розрізняти учасників антитерористичної операції і осіб, які беруть безпосередню участь у бойових діях. Тому що учасник АТО не завжди є учасником бойових дій».

Цікаво, що волонтери, які систематично приїздять у Черкаський батальйон, за словами Святослава Вовкодава, жодного разу не піднімали питання про отримання статусу учасника бойових дій. Натомість, якщо ж приїздить депутат або представники прокуратури, військкомату, їм зразу видається наказ про відрядження, ставиться відмітка «прибув» – «вибув», і в нього вже є підстава отримати статус учасника бойових дій. «Це неправильно, – каже Святослав Вовкодав. – Це дискредитує статус як такий».
Наприкінці 2015 року міністр оборони Степан Полторак на одній із прес-конференцій заявив, що на «військових туристів» у бюджеті немає коштів, отже, вже в січні цю проблему буде вирішено. Але ситуація практично не змінилася. Тож незадоволення серед військовослужбовців зростає.

«Тут тисячі людей, які пройшли пекло війни, – розповідає Святослав Вовкодав. – Ці люди заглядали смерті в очі. І коли вони демобілізуються і зустрінуться з тими, хто має такий самий статус незаслужено, є надзвичайна ймовірність конфлікту, що може призвести до соціального збурення. Тож треба ретельно передивитися законодавчу базу щодо надання статусу учасника бойових дій. І нарешті розмежувати учасників бойових дій і учасників АТО».

Наприкінці заступник командира батальйону розповів, що навіть ті бійці, які знаходяться в зоні бойових дій, не всі приймають безпосередню участь у бойових діях. «Справа в тому, що є така категорія військових, як люди, схильні до алкогольної залежності, – зауважив Святослав Вовкодав. – Так от, таких людей ми не можемо ставити з зброєю на передову. Ці військові займаються лише господарчими роботами. Але всім їм надається статус учасника бойових дій. Усім їм виплачують відповідну заробітну платню, а потім треба буде оплачувати пільги. Отже, і тут немає справедливості».

Юлія Вовкодав

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x