Генеральне прибирання перед святами

Генеральне прибирання перед святами

Здавна українські господині цінували чистоту й порядок, дбали про нього завжди. А особливо чепурили свої оселі перед Великоднем. Хоча нині часи зовсім інші, але традиція оновлювати своє житло перед найсвітлішим днем року не змінилася. Багато господинь із певною тривогою очікують цього генерального прибирання. А шкода, адже робити його не так уже й важко, як здається на перший погляд. Особливо, якщо знати деякі хитрощі цієї справи.

Основне правило ефективного прибирання – послідовність і організація. Будь-яке житлове приміщення умовно ділиться на кілька зон. Їхня кількість залежить від кількості кімнат у квартирі. Не намагайтеся прибирати все і скрізь. Якщо не знаєте, як швидко прибрати в квартирі, запам’ятайте залізне правило: працюйте в одному напрямку, поступово переходячи від прибраної кімнати до наступної.

У першу чергу потрібно зібрати і завантажити в пральну машину брудну білизну, а потім приступати окремо до кожної зони. Починайте з найвіддаленішої кімнати і просувайтеся за напрямом до виходу. Це потрібно для того, щоб не заносити сміття назад із неприбраної території. Щоб не ходити по сто разів, розносячи речі, сортуйте їх за місцем зберігання та відносите за один раз усі. Послідовність дій може бути різною, але існують правила, які порушувати не бажано. Так, пил протирають у самому кінці, коли вже все прибрано і складено: спочатку на верхніх поверхнях, потім на нижніх, оскільки під час перекладання речей у шафах з’явиться новий пил, який знову треба буде витирати. Підлогу ж пилососять і миють наприкінці.

Кухня та ванна кімната потребують найбільшої старанності й зусиль. Переходьте до них, коли в житлових кімнатах вже наведете порядок. Якщо накопичилося багато посуду, наберіть у мийку гарячої води і замочіть його. Попередньо можна залити сантехніку у ванній кімнаті та санвузлі миючим засобом, щоб він «попрацював» самостійно, поки ви будете займатися іншими справами. Поки все відмокає, протріть поверхні на кухні. В процесі приберіть також у шафки каструлі, непотрібні речі, зберіть сміття. Тепер можна швиденько вимити посуд і протерти шваброю підлогу. Все, кухня готова, переходимо до ванної кімнати.

До цього моменту мийні засоби подіяли на поверхні сантехніки, тож відмити її буде нескладно. Роблячи це, ввімкніть гарячий душ і причиніть двері. Під дією пари ванна відмиватиметься набагато легше. Не забудьте про дзеркала і поверхні зі скла. Використовуйте спеціальні спреї та серветки для їх очищення. Косметику, гігієнічні засоби складіть у призначене для них місце, непотрібні і прострочені викиньте. Замініть рушники, протріть підлогу.
Під час генерального прибирання доведеться забратися туди, куди зазвичай «руки не доходять». Це шафи, тумбочки, антресолі, полиці, комора, балкон. Щоб прибирання тут пройшло якісно і швидко, краще витягнути всі речі, протерти поверхні, перебрати вилучене, викинути непотрібне, а решту скласти. Також варто провітрити верхній одяг, що висить у шафах. І, звісно ж, зняти і перепрати штори й фіранки, помити вікна й двері, почистити м’які меблі, вибити від пилу килими, подушки, матраци, перемити посуд у серванті, якщо він є, статуетки, вази та інші дрібниці, яким зазвичай приділяється мало уваги.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x