Верба-цілительниця дарує життєві сили

Верба-цілительниця дарує життєві сили

Вербну неділю святкують за тиждень до Великодня. Коли Христос повертався до Єрусалима, люди встеляли йому дорогу пальмовими гілками. Звідси звичай святити гілля дерев. В Україні пальми не ростуть, тож тут в обрядах використують гілочки верби. А що наші люди звикли черпати сили та здоров’я у природи, то й Вербна неділя для них – нагода зміцнитися не тільки духом, а й тілом.

Здавна українці били легенько один одного свяченою вербою, щоб бути «великими, як верба, багатими, як земля, і здоровими, як вода». Звичай бити вербою – ще дохристиянський, він пов\’язаний із віруванням, що енергія від ритуального биття передається тому, кого періщиш. Отож такий удар має «розбудити» життєву силу людини чи тварини.
Кора верби і молоді гілочки мають чудові лікувальні властивості. Кора містить величезну кількість алкалоїду салицину, тому вона діє як антибіотик. Також у її складі є дубильні речовини, глікозиди, флавони, пектини, мінеральні елементи, аскорбінова кислота і багато інших вітамінів.

Заготовлювати кору слід ранньою весною з дерев, яким не більше 6 років. Робити це слід обережно: якщо зняти з дерева забагато кори, то воно загине. Вибирати кору потрібно товщиною 1-4 мм, потім її розрізати, в’ялити на сонці й сушити в сушарках, поки вона не почне ламатися. Готову сировину можна зберігати до 4-ох років у картонних коробках.

Народні рецепти використання верби
• При захворюванні суглобів і ревматизмі використовують відвар кори. Потрібно залити 1 ст. ложку подрібненої кори 1 склянкою окропу і варити 30 хвилин на водяній бані. Процідити гарячий відвар. Приймати по 1 ст. ложці 3-5 разів на день перед прийомом їжі.
• Від малярії вживають чай із вербової кори. Для цього половину чайної ложки подрібненої кори залити 200 мл води і прокип’ятити до зменшення обсягу рідини удвічі. Приймати кілька днів натщесерце вранці. Для поліпшення смаку можна додати в чай трохи меду.
• При гастритах, запаленнях шлунково-кишкового тракту, ентероколітах готують такий відвар: 1 ст. ложку подрібненої кори залити 200 мл води і варити протягом 30 хвилин, поцідити і довести відвар до початкового об’єму. Приймати слід по 1 ст. ложці 4 рази на день перед їжею.
• Від діареї застосовують такий відвар: 1 ст. ложку подрібненої кори залити 400 мл води і прокип’ятити протягом 30 хвилин, процідити і долити кип’яченої води до початкового об’єму. Приймати по 2 ст. ложки 3-4 рази на день.
• При варикозі рекомендують приймати ванночки з відвару кори верби. Для цього залити окропом склянку сухої подрібненої кори, настояти півгодини, додати в миску з гарячою водою й опустити туди ноги. Процедуру робити, поки вода тепла. Застосування таких ванночок ефективно від підвищеної пітливості ніг, захворювань шкіри, у тому числі грибкових, фурункульозу, трофічних виразок, бешихових запалень.
• Щоб не пітніли руки, також використовують ванночки з вербової кори. 1 ч. ложку подрібненої сухої кори залити 2 склянками холодної води і настояти протягом 8 годин. З настою робити ванночки для рук тривалістю 5-15 хвилин.
• Для загоєння ран їх присипають порошком із сухої вербової кори. Разом із цим можна вживати порошок всередину по 1 г, запиваючи водою, 3 рази на день після їжі.
• Від головного болю допоможуть молоді гілки верби. Їх потрібно злегка розмочити і прикласти до чола, закріпивши шарфом або хусткою.

Верба для краси
Сік вербової кори використовують, щоб зберегти і підкреслити красу. Він сприяє розгладженню дрібних зморшок, знімає запалення шкіри і прибирає почервоніння. Сік отримують зі свіжої подрібненої кори, у ньому змочують серветку і прикладають на обличчя.
Відвар кори верби і кореня лопуха використовують для ополіскування і миття голови. Він позбавляє від лупи, свербіння і запобігає випадінню волосся.

Протипоказання використання верби
Протипоказано використовувати вербу в лікувальних цілях вагітним жінкам, дітям до 16-ти років, людям з індивідуальною несприйняттям.
При виразці шлунка або дванадцятипалої кишки, гастритах з високою кислотністю не рекомендується застосування відварів цієї рослини. Протипоказано лікування вербою в поєднанні з синтетичними вітамінами, амінокислотами, аспірином, антацидами, препаратами від кашлю та застуди і проносними засобами.

Реклама

4.5 2 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x