Наталія Даньковська: децентралізацію більшість селян сприймали, як ліквідацію

Наталія Даньковська: децентралізацію більшість селян сприймали, як ліквідацію

Про покроковий механізм об’єднання громад, який уже пройшли 3 новостворені громади Черкащини, під час форуму «Децентралізація на Черкащині крізь призму світового бачення та українських реалій» розповіла колишній керівник черкаського «Офісу реформ» Наталія Даньковська:

Наталія Даньковська: децентралізацію більшість селян сприймали, як ліквідацію

– Процес об’єднання громад на Черкащині ми починали майже рік тому й тоді в більшості селян не було розуміння, а був лише страх. Закидали те, що позитивні сторони децентралізації – це казки, а села ми збираємося ліквідовувати. За рік уже є перші позитивні результати, проте, хочу нагадати, що процес об’єднання є досить тривалою і кропіткою процедурою. Спочатку має відбутися ініціювання. Ініціювати об’єднання з іншим населеним пунктом може або сільський голова, або 1/3 депутатів, або це має бути місцева ініціатива самої громади. Після цього має відбутися сесія ради (міста, села чи селища) і там має бути прийнято рішення про початок процесу об’єднання. Далі мають відбутися громадські слухання і направлена ініціатива тим громадам, які мають увійти в майбутню об’єднану громаду. Далі в цих громадах знов відбуваються громадські слухання, розглядається ініціатива й приймається рішення рад тих населених пунктів, які планують приєднати до центру громади. Потім приймається рішення про створення спільних робочих груп. Спільна робоча група опрацьовує проекти рішення, яке подають на розгляд обласної державної адміністрації, яка дає висновок – відповідає це рішення законодавству України чи не відповідає. І лише після цього, якщо рішення об’єднаних громад відповідають законодавству України, то звертаються до Центральної виборчої комісії, яка призначає перші місцеві вибори. Процес досить тривалий, але, якщо не затягувати, то за 1,5-2 місяці все вищеописане можна втілити в життя (не враховуючи, звісно, процесу виборів, адже існують спеціальні терміни для виборчого періоду). А після цього реєструється громада.

Прикметно, що першу на Черкащині та одну з перших в Україні Білозірську об’єднану громаду не могли зареєструвати півроку – ще не було відповідного законодавства, а багато законодавчих моментів (як-от користування землями за межами населених пунктів і сплата податків) не врегульовані й досі.
– Депутатам сільської ради, звісно, довелося напружено попрацювати, – ділиться досвідом голова Білозірської об’єднаної громади Володимир Міцук. – Ми зібрали 21 сесію, зустрічалися щодня – о восьмій ранку та 16 вечора. Але, як бачите, ця робота дала результат. Тепер уже маємо 60% ПДФО і розраховуємо на державні субвенції та гранти, адже планів багато, а серед них – і створення у нашій громаді табору відпочинку для дітей та реабілітаційного центру для учасників АТО.

Як зауважив регіональний координатор ініціативи «Успішна громада» Сергій Слинько, у всьому світі лише 10% громад готові до змін і об’єднання. Адже сусідня Польща під час проведення децентралізації теж пройшла шлях, коли частина громад об’єдналася добровільно (отримавши фінансові бонуси), а більшість пізніше об’єднували примусово. Тож 3 об’єднані громади на Черкащині насправді не випадають зі світової статистики.

Ірина Коваль

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x