Спадок, отриманий від батьків, не оподатковується

Спадщина, відповідно до положень Податкового кодексу України, оподатковується за нульовою ставкою, якщо вона отримана від члена сім’ї першого ступеня споріднення (чоловік, дружина, батьки та діти) або ж отримана інвалідом І групи чи особою, яка має статус дитини – сироти або дитини, позбавленої батьківського піклування, чи дитиною – інвалідом. В іншому випадку ставка податку становить 5%. Про це «Нова Доба» дізналася в ДПІ у м. Черкасах.

Спадщина, отримана у 2015 році спадкоємцем від спадкодавця-нерезидента або спадкоємцем-нерезидентом від спадкодавця-резидента, незалежно від їх ступеня споріднення, оподатковується ПДФО за ставкою 15% або 20%. У разі отримання такої спадщини у 2016 році, ставка ПДФО складатиме 18%.
Якщо з отриманих об’єктів спадщини сплачується ПДФО, то одночасно необхідно сплатити і 1,5%-ий військовий збір.
Про це повідомила заступник начальника Державної податкової інспекції у м. Черкасах Анна Білик.
Громадяни, які отримали спадщину у 2015 році, зобов’язані задекларувати такі доходи не пізніше 4 травня 2016 року та до 1 серпня п.р. сплатити з таких доходів відповідну суму ПДФО та військового збору.

Разом з тим, обов’язок платника податку щодо подання податкової декларації вважається виконаним і податкова декларація не подається, якщо такий платник отримував спадщину, що оподатковується за нульовою ставкою ПДФО.
Крім того, обов’язок платника податку щодо подання податкової декларації вважається виконаним і податкова декларація не подається спадкоємцями-нерезидентами, які сплатили ПДФО і військовий збір до нотаріального оформлення об’єктів спадщини, а також іншими спадкоємцями – резидентами, які сплатили вказані платежі до нотаріального оформлення об’єктів спадщини.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x