Секрети смачної паски

Секрети смачної паски

✓ Усі продукти, які ви збираєтеся використовувати для приготування пасок, обов’язково повинні бути хорошої якості та першої свіжості.
✓ Продукти для паски заздалегідь діставайте з холодильника, адже при змішуванні вони мають бути кімнатної температури.
✓ Свіжі дріжджі – секрет смачної паски. Зверніть увагу на те, що вони повинні легко кришитися та приємно пахнути молоком.
✓ Щоб опара добре піднялася, поставте миску з нею на каструлю з теплою (але не гарячою) водою і накрийте чистим рушником.
✓ Перш ніж замісити тісто, обов’язково просійте борошно – це ще один секрет смачної паски й легкого повітряного тіста.
✓ Тісто для пасок не повинно бути рідким, але й не густим, інакше паски або розпливуться під час випікання, або швидко зачерствіють. Дуже важливо дотриматися «золотої середини».
✓ Тісто має підходити мінімум тричі: перший раз підходить опара, другий – замішане тісто, третій – тісто, укладене в форми.
✓ Перед випіканням у середину паски можна вставити довгу дерев’яну паличку – тоді тісто підніматиметься, чіпляючись за паличку, і паска вийде рівною.
✓ Щоб скоринка вийшла засмаженою і не жорсткою, перед випіканням змастіть верхівку паски яєчним жовтком, збитим зі столовою ложкою води.
✓ Перш ніж випікати паски, слід ретельно розігріти духовку.
✓ Дверцята духовки не варто відчиняти під час випікання паски: тісто може впасти і більше не піднятися.
✓ Випікати паску рекомендується в зволоженій духовці. Для цього перед випіканням у нижню частину духовки поставте склянку або миску з водою.
✓ Якщо під час випікання паска починає зверху пригорати, прикрийте її пергаментом або фольгою, змащеною олією.

Рецепти пасок

КЛАСИЧНА
10 яєць, 600 г цукру, 1 л молока, 100 г дріжджів, 100 мл олії, 200 г вершкового масла, борошно.
Яйця збити з цукром. Закип’ятити молоко і влити гарячим до цієї маси. Розмішати. Коли охолоне до 40°С, додати розведені в цій суміші дріжджі. Поставити на 2 години в тепле місце. Як перебродить, покласти м’яке вершкове масло, олію, борошно і замісити тісто. Дати підійти (але недовго), а тоді викласти в форму, аби тісто ще раз піднялося, і випікати у духовці за помірної температури. Час приготування – 40 хвилин.

ПОДІЛЬСЬКА
7 скл. борошна, 2 скл. вершків. 50 г дріжджів, 1 яйце, 4 жовтки, 2 скл. цукру, півсклянки розтопленого масла.
Масло з’єднати з вершками, вимісити з борошном, влити розведені дріжджі, яйце. Добре розмішати і поставити, аби підійшло. Потім додати розтерті добіла жовтки з цукром і вимісити з рештою борошна. Через 2 години ще раз вимісити, щоб відставало від рук. Наповнити форми тістом до половини, а коли паски підійдуть, поставити в духовку. Форми слід змащувати смальцем або маргарином.

УКРАЇНСЬКА
1 скл. борошна заваріть склянкою гарячого молока і розітріть, щоб не було грудок. Коли маса охолоне, додайте розтерті 10 жовтків, 50 г дріжджів і поставте в тепле місце. Коли опара підніметься, покладіть дрібку солі, 3 скл. борошна та вимішуйте тісто, поки на ньому не з’являться пухирці.
Вилийте півсклянки розтопленого масла і вимішуйте ще. Додайте в тісто склянку цукрової пудри, 1 ст. ложку розтертого мигдалю і місіть іще півгодини. Заповніть форми тістом до половини об’єму, поставте в тепле місце і чекайте, коли тісто підійде й заповнить форму. Випікайте в духовці протягом години.

ЗАВАРНА
5 скл. борошна, 9,5 скл. молока, 7 жовтків, 6 скл. цукру, 100 г дріжджів, 600 г вершкового масла, сіль, ванілін.
Борошно залити гарячим молоком. Коли охолоне, додати розтерті з половиною норми цукру жовтки, дріжджі, розведені в 0,5 скл. молока. Замісити густе тісто, потроху досипаючи борошно. Дати підійти, додати решту цукру, трохи солі й ваніліну, вимісити, додати вершкове масло, ще раз вимісити і покласти у форму. Щойно тісто підніметься, випікати паску в духовці.

БАГАТА
3 скл. борошна, 3 скл. молока, 50 г сухих дріжджів, 10 яєць, 2,5 скл. цукру, 3 скл. розігрітого вершкового масла.
Заварити борошно киплячим молоком і добре розмішати. Коли маса трохи охолоне, додати 50 г сухих дріжджів, розведених у 0,5 скл. молока. Поставити в тепло, щоб підійшло. Після цього додати 10 жовтків, розтертих із 2,5 скл. цукру, і 10 збитих у піну білків. Потім дати ще підійти, додати 3 скл. розтопленого масла і борошна стільки – скільки буде потрібно для належної консистенції. Тісто гарно, вимішати, потім перекласти у форму і, коли ще раз підніметься, випікати.

З РОДЗИНКАМИ
800 г борошна, 200 г вершкового масла, 200 г цукру, 1 скл. молока, 5 яєць, 50 г свіжих дріжджів, 200 г родзинок, сіль.
Розтопити масло, влити гаряче молоко, додати цукор, сіль. Перемішати і охолодити до температури парного молока, після чого всипати борошно, влити розведені в невеликій кількості молока спінені дріжджі, ретельно перемішати. Поставити в тепле місце. Коли підійде, додати 5 жовтків, 5 збитих у стійку піну білків, родзинки та вимішати. Тісто покласти у гарно змащену маслом і посипану борошном форму, заповнивши її до половини. Коли тісто підніметься в рівень із краями форми, випікати при температурі 180°С до готовності.

СИРНА З ГОРІХАМИ
1 кг сиру, 4 яйця, 1 скл. цукру, ваніль, 100 г масла, 2 скл. подрібнених горіхів.
Сир протерти через сито, додати цукор, ваніль, яйця, масло, добре перемішати. Волоські горіхи підсмажити, подрібнити, перемішати з сиром, додати вершки або сметану, викласти у форму і поставити під прес.

СИРНО-ШОКОЛАДНА
1 кг сиру, 400 г вершкового масла, 2 скл. густої сметани, 1 скл. цукру, 1 скл. вершків, 200 г шоколаду, 4 яєчні жовтки, 2 яєчні білки, ванілін.
Протерти сир через сито, змішати з вершковим маслом і густою сметаною. Потім змішати цукор із вершками і натертим шоколадом, додати ванілін. Розмішувати доти, доки шоколад повністю не розчиниться. Шоколадну масу змішати з сиром, добре вимішати. Збити густі вершки і яєчні білки, з’єднати з приготовленим сиром. Додати дрібно нарізані цукати та родзинки. Все перемішати, викласти в пасочницю, накрити кришкою, покласти гніт і поставити на добу в холодне місце.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x