Як отримати свідоцтво про народження дитини, яка народилась на території Криму або непідконтрольних територіях Донецької та Луганської областей?

Для отримання свідоцтва про народження дитини необхідно звернутися до будь-якого відділу РАЦСу на підконтрольній території із заявою про реєстрацію народження дитини та отримати письмову відмову. Далі батьки дитини (або родичі дитини/представники батьків або родичів дитини/інший законний представник дитини) із отриманою відмовою мають звернутись до будь-якого суду України на підконтрольній території України і подати такі документи:

• заяву про встановлення факту народження дитини, в якій мають бути зазначені причини неможливості одержання свідоцтва про народження у звичайному порядку;
• документи, що підтверджують викладені в заяві обставини;
• квитанцію про сплату судового збору у розмірі 275,6 грн (з 1 травня 2016 року – 290 грн).
Справа розглядається невідкладно з моменту надходження заяви до суду. Суду необхідно надати докази, що підтверджують факт народження дитини. Такими доказами можуть бути документи, показання свідків, висновки експертів тощо.

Суд може прийняти одне із рішень:
• про встановлення факту народження дитини з зазначенням даних про дату й місце народження особи, про її батьків. З копією судового рішення про встановлення факту народження Вам необхідно самостійно звернутись до відділу РАЦСу за місцем проживання, заявою про поновлення актового запису цивільного стану та паспортом громадянина України.
• про повернення заяви (у разі неналежної форми заяви, несплати судового збору, подання заяви особою, яка немає на це повноважень або відсутності вказаних у заяві документів). Повернення заяви не перешкоджає повторному зверненню суду, якщо Ви усунете причини, що стали підставою для повернення заяви (наприклад, оформите заяву належним чином, сплатите судовий збір).
• про відмову (у разі недостатніх доказів). Рішення суду про відмову у встановленні факту народження можна оскаржити в апеляційному суді, в порядку строки встановлені законодавством.

Для отримання допомоги в складанні заяв чи оскарженні рішень судів у вказаній категорії справ пропонуємо вам звернутись до приймальні Української Гельсінської спілки з прав людини за адресою: м. Черкаси вул. Смілянська 23 оф. 42. Контактний телефон: (096)390-16-56.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x