Ранніх овочів без нітратів не буває

Ранніх овочів без нітратів не буває

На ринку вже вдосталь свіжої молодої городини – редиска, капуста, огірки, помідори. Відмовити собі у задоволенні похрумтіти свіженьким ой як складно! Однак слід бути обережними – процес дозрівання ранніх овочів зазвичай прискорюють нітратними добривами. А надлишок нітратів в організм людини може спричинити отруєння. Це не причина відмовлятися від перших весняних овочів, однак слід уважно ставитися до того, що ви купуєте до столу. Про це «Новій Добі» розповіла Лариса Борисівна Шпильова, ветлікар лабораторії ветсанекспертизи Центрального ринку міста Черкаси.

Перш за все, купуючи продукцію, перевірте у продавця експертний висновок, у якому має бути вказана кількість нітратів у продукції. Обов’язково дивіться на дату, коли цей висновок зроб­лений: якщо документу більше тижня, він уже неактуальний.
Якщо продавець запевняє вас, що його продукція не містить нітратів, не вірте. Будь-які ранні овочі або фрукти містять речовини з нітратами. Просто їхній вміст може бути нижчий або вищий за допустиму норму. Цієї весни перевищень дозволеного вмісту ми в лабораторії ще не фіксували. Були випадки, коли показники деякої продукції наближалися до контрольної межі, але не перевищували її.
Визначити на око або на смак, чи містить продукт нітрати, неможливо.

Найпростіший і найбільш надійний спосіб зменшити кількість шкідливих речовин – змити їх водою. Для цього слід ретельно промити овочі перед вживанням, змінивши воду декілька разів. Для кращого ефекту розріжте овочі навпіл, перш ніж їх мити. Тоді вміст нітратів зменшується в 3-4 рази.
Якщо в овочах надмірна кількість нітратів – такі продукти не зберігаються, а починають гнити на другий-третій день. Це вже може бути ознакою високого вмісту шкідливих речовин. Але не стовідсотково: швидке псування продуктів може бути спричинене і неправильною обробкою, недотриманням умов зберігання тощо.

Якщо в організм потрапляє велика кількість нітратів, починається порушення обміну речовин – недостатнє забезпечення киснем клітин і тканин. Нітрати, розкладаючись в організмі, вступають у взаємодію з гемоглобіном, який переносить кисень організмом. Таким чином, нітратовмісні речовини зв’язують кисень і не дозволяють гемоглобіну повноцінно працювати. Це може мати такі наслідки, як слабкість, сонливість, запаморочення, розлад шлунку, інтоксикація печінки. В організмі внаслідок таких процесів формуються недоокислені продукти – вони небезпечні тим, що в перспективі можуть спричинити онкозахворювання. Особливо шкідливими нітрати можуть бути для малих дітей і людей літнього віку.
У випадку придбання неякісних продуктів у продавця, який не мав експертного висновку про якість товару, відповідальність за своє здоров’я несе сам покупець. Тому раджу купувати харчі на спеціалізованих ринках, де діють лабораторії, які контролюють якість товару. Це вбереже вас і вашу сім’ю від отруєння.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x