Учнів Черкащини навчатимуть медіаграмотності

Учнів Черкащини навчатимуть медіаграмотності

Сьогодні в області стартував проект «Враховуй Різницю» (Поєднання розділених громад). Це – освітня програма для шкіл, у межах якої з нового навчального року старшокласникам запропонують новий факультативний предмет «Кроки до порозуміння».

Навчальний курс допоможе учням опанувати основи медіаграмотності, навчить орієнтуватися умовах конфлікту і поважати різницю у думках та поглядах. А для вчителів нині проводять спецтренінги, щоб підготувати їх до викладання нового курсу. Перший такий тренінг на Черкащині відбувся сьогодні в Черкаському обласному інституті післядипломної освіти.

Впродовж травня дводенні тренінги відвідають вчителі понад 50 шкіл регіону. Під час навчання вчителям старших класів нададуть інструменти для поєднання розділених громад, які допоможуть навчити сучасну активну молодь сприймати інформацію критично і захищатися від маніпуляцій, а також формулювати та відстоювати власну позицію в обговореннях і дискусіях. Тренінги безкоштовні, усі матеріали проекту передадуть у навчальні заклади.

— Вже третій рік в Україні відбуваються важливі і водночас непрості події — пройшла революція гідності, зростає активність громадян, ми опинились в умовах військово-політичного конфлікту, йде процес євроінтеграції, і так далі, але у змісті й методах навчання нашої школи все це не відображається, — коментує керівник проекту «Враховуй Різницю» та розробниця курсу «Кроки до порозуміння» Олена Пометун. — Шкільна риторика «про мир і калину» не пояснює сьогодні, що таке війна і не дає можливості дітям обговорювати реальні проблеми та знаходити вирішення конфліктних ситуацій. Проектом ми намагаємось заповнити цю прогалину.

Реалізовує проект громадська організація «Вчителі За Демократію та Партнерство». Програма і посібник нового факультативного курсу вже отримали гриф МОН України.

Окрім Черкаської, участь у проекті беруть ще 9 областей: Донецька, Дніпропетровська, Запорізька, Луганська, Миколаївська, Харківська, Вінницька, Тернопільська, Миколаївська, Київська — всього понад 750 шкіл.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x