Що готувати на «гробки»

Що готувати на «гробки»

Традиція споживати їжу в пам’ять про померлих надзвичайно давня і властива практично всім народам. В Україні поминальні обіди завжди відзначалися особливою щедрістю і різноманітністю. Значною мірою це стосується особливих поминальних днів, під час яких всі згадують своїх померлих і вшановують пам’ять про них. Хоча й не існує жорстких обмежень щодо того, які саме страви повинні бути на столі під час відзначення поминальних днів, але певні побажання з цього питання таки діють.

Найголовнішими стравами, які обов’язково беруть із собою на кладовище, є паски та крашанки. Крашанки зазвичай на цей час залишаються ще з Великодня. Також нерідко ще перед Великоднем печуть і невеличкі пасочки спеціально для того, щоб узяти їх із собою на цвинтар. Якщо ви цього не зробили, можете виготовити або придбати невеличку пасочку. На відміну від великодньої, поминальна паска не потребує особливих прикрас.

Сам поминальний обід повинен відповідати чотирьом основним критеріям: бути простим і строгим; підтримувати фізичні й душевні сили (адже відомо, що їжа – відмінний антидепресант; бути приготованим із свіжих і якісних продуктів, сприяти бесіді і збереженню душевної атмосфери, в якій люди, які зібралися для духовного спілкування в пам’ять про померлого, зможуть трохи відпочити. Склад страв багато в чому залежить від достатку кожної родини та існують певні традиційні страви.

Поминальну трапезу обов’язково починають із куті. Зерна, на основі яких готують кутю, є символом воскресіння. Для її приготування потрібно 400 г пшениці, 1 скл. маку, 0,5 скл. цукру чи 2 ст. л. меду.

Пшеницю перебрати, промити, всипати у киплячу воду. Коли вода закипить, пшеницю відкинути на друшляк, промити холодною водою, дати закипіти, накривши кришкою, поставити в гарячу духовку. Коли каша упріє, стане м’якою, остудити. Тим часом мак промити, обпарити окропом, злити воду, промити в холодній воді, знову обдати окропом і холодною водою. Мак розтерти, додавши цукор чи мед, змішати з пшеницею, підливши трохи холодної кип’яченої води.

Однією з традиційних «поминальних» страв є капусняк. Причому він має бути густим і добре настояним. Можна замінити його борщем. До других поминальних страв традиційно зараховують кашу і котлети.

Ще з давніх часів на поминальних трапезах обов’язково були млинці – як символ сонця, що вмирає і воскресає. Замість них можна взяти пиріжки. Кисіль теж споконвіку готують на поминальні обіди.

Звичайно, за бажання можна нарізати свіжих овочів і фруктів, ковбас і м’ясних делікатесів, подати різноманітні салати, оселедець або іншу солону рибу, бутерброди з ікрою, паштетами, шпротами. Головне – пам’ятати, що при поминанні немає мети наїстися чи вразити когось вишуканістю, дорожнечею і великою кількістю страв.

Чи буде на вашому поминальному столі алкоголь і який саме – вирішувати лише вам, але не завадить знати, що церква не підтримує вживання «гарячих напоїв» під час поминання, оскільки в Біблії зазначається, що «вино звеселяє серце», а поминальні дні – не привід для веселощів.

Готуємо поминальний обід

Капусняк традиційний
300 г свинини, 400 г квашеної капусти, 3 літра води, 400 г картоплі, 2 морквини, 2 цибулини, 30 г олії, 2 ст. л. томатної пасти, 0,5 скл. пшона, кріп, перець, сіль.
М’ясо промити, відварити до повної готовності. Овочі подрібнити: цибулю порізати, моркву натерти на тертці, картоплю порізати кубиками. На сковороді розігріти олію і обсмажити моркву й цибулю. Коли м’ясо звариться, вийміть його, а в бульйон покладіть картоп­лю. Промийте його і додайте до картоплі через 15 хв. після варіння. Через 5 хв. додайте квашену капусту, моркву з цибулею і томатну пасту. Варіть усе разом ще хвилин 5. Додайте кріп, перець і сіль. Готовий капусняк зніміть із плити і дайте настоятися з півгодини.

Млинці класичні
4 скл. борошна, 4 скл. молока, 3 яйця, 100 г вершків, 1 ст. л. цукру, 25 г дріжджів, 2 ст. л. вершкового масла, сіль.
В емальовану каструлю всипати половину борошна і молока, попередньо розвівши в ньому дріжджі. Все ретельно вимішати і поставити в тепле місце. Коли тісто підійде, додати збиті яєчні жовтки, цукор, сіль, розтоплене масло. Потім додати збиті вершки, яєчні білки і знову вимішати. Тісто поставити на 15 хв. у тепле місце. Після цього випікати млинці.

Котлети, запечені з грибами і сиром
500 г м’ясного фаршу (свинина + яловичина), дві цибулини, 2 шматочка білого хліба, 100 г твердого сиру, 200 г грибів, 2 зубчики часнику, зелень петрушки, майонез, сіль, чорний перець, олія для смаження.
Цибулю і часник дрібно порізати, сир натерти на тертці, гриби зварити і порізати шматочками, зелень подрібнити. У розігрітій з олією сковороді на середньому вогні обсмажити цибулю з часником, додати гриби і смажити 10 хв. Хліб залити молоком. Коли розкисне, добре віджати, додати до фаршу разом із вмістом сковороди. Посолити, поперчити, добре вимішати і кілька разів відбити. Сформувати котлети й обсмажити з обох боків. Готові котлети викласти в гусятницю шарами, між якими густо змастити майонезом. Зверху засипати сиром і запікати при температурі 180° С 25 хв.

Рибний холодець
1 кг будь-якої свіжої або свіжомороженої риби (бажано різних видів), 1 морквина, 1 цибулина, 1 корінь петрушки, 1,5 л рибного бульйону, сіль, перець.
Рибу розділити шматочками і посолити. Отримані шматочки зварити в бульйоні разом із подрібненими овочами, корінням і спеціями. Потім рибу вийняти, м’якоть відділити від кісточок, розкласти в тарілки. Відвар процідити, залити рибу і поставити в холодне місце для застигання.

Салат із консервів та зеленої цибулі
1 банка консервів, зелена цибуля, 3 картоплини, майонез, 2 ст. л. олії, 1 ст. л. лимонного соку, перець, сіль.
З’єднати олію і лимонний сік, посолити, поперчити. Консерви розім’яти вилкою. Картоплю зварити, порізати кубиками. Цибулю покришити. Всі інгредієнти з’єднати, залити заправкою і ретельно вимішати.

Кисіль із сухофруктів
1 л води, 200 г сухофруктів, цукор, 3 ст. л. картоп­ляного крохмалю, кориця, гвоздика, цедра 1 лимона і апельсину, кислий сік або лимонна кислота.
Сухофрукти промити теплою водою, обдати окропом, додати спеції і дати набухнути. Потім змішати з цукром і поставити варити. Коли фрукти розім’якнуть, ввести крохмаль, розведений холодною водою. Якщо кисіль недостатньо кислий, додати лимонну кислоту або ягідний сік. Проварити, вилити в невелику тарілку, посипати цукром, охолодити.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x