Як поводитися на кладовищі

Як поводитися на кладовищі

Кладовище – одне з тих місць, що буквально пронизані найрізноманітнішими забобонами, традиціями і віруванням. Це й не дивно, адже смерть – явище надзвичайно загадкове і досі повністю не зрозуміле. Саме тому люди здавна, спостерігаючи за певними явищами і подіями, розробили цілу систему правил поведінки в такому «несприятливому» місці, як кладовище. Дотримуватися їх чи ні – це особиста справа кожного, але не завадить знати бодай найголовніші з подібних вірувань.

✓ Не можна надто довго гуляти кладовищем, розглядаючи чужі могили і пам’ятники. Це вірування підтверджують сучасні екстрасенси і психологи, які переконують, що в таких місцях велике скупчення негативної енергетики, яка здатна впливати на людину.

✓ Немовлятам і вагітним жінкам і жінкам, які годують груддю, не варто приходити на цвинтар.

✓ Не дозволяйте дітям голосно сміятися, бігати чи гратися в рухливі ігри на кладовищі. Якщо вони вже надто засумують під час поминального обіду, то можуть погуляти за межами цвинтаря.

✓ Прийшовши додому з кладовища, слід ретельно вимити взуття, випрати одяг і вимитися.

✓ Будь-яка подряпина, отримана на кладовищі, довго гоїться.

✓ З кладовища нічого не можна брати, навіть дорогі та коштовні речі. Це правило стосується також і квітів на розсаду, цукерок із могил тощо.

✓ Якщо ви на кладовищі щось ненавмисне впустили, ніколи не піднімайте це з землі. Якщо ця річ коштовна чи важлива, потрібно освятити її в церкві.

✓ Якщо при висаджуванні квітів, копаючи землю на могилі, знайшли якісь незрозумілі предмети, треба винести їх із кладовища і спалити, намагаючись не потрапити під дим.

✓ Якщо, йдучи кладовищем, ви ненароком зачепилися за хрест або пам’ятник одягом, то відразу ж подумки попросіть вибачення у небіжчика за турботу.

✓ Якщо ви були на могилках, і вам почулося, що хтось покликав, тричі перехрестіться і скажіть: «Боже мій, спаси мене, раба Божого (назвіть своє повне ім’я), збережи і помилуй! Амінь!»

✓ На поминальному тижні з могил не можна брати цукерки, пасочки, печиво, крашанки, які лежать на серветці, папері, целофані. А також ті, що лежать на голій землі або на пам’ятнику, надгробній плиті. Не забудьте, що вони призначені для небіжчика, а не для живих.

✓ До заходу сонця кладовище потрібно обов’язково залишити.

Реклама

5 1 голос
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x