«ProZorro» у Черкасах бути: громадськість і влада знайшли компромісний варіант

«ProZorro» у Черкасах бути: громадськість і влада знайшли компромісний варіант

Як повідомив на спільній прес-конференції, громадськості й влади секретар міської ради Олександр Радуцький, уже є узгоджена пропозиція, замість двох різних проектів (депутата від «Самопомічі» Олексія Романова та департаменту економіки та розвитку), у якій було максимально враховано побажання усіх сторін процесу.

– Ця пропозиція буде винесена на бюджетну комісію, а в п’ятницю буде розглянута на 13-тій сесії міської ради, – заявив секретар міської ради Олександр Радуцький. – Сподіваємося, що там вона буде й проголосована (нагадаємо, що на черговій сесії міської ради, що відбулася 5 травня, голосування за «ProZorro» було зірвано, а сама сесія – передчасно закрита Олександром Радуцьким). – Ми зараз беремо на себе відповідальність, яку свого часу не взяли депутати Верховної Ради, адже саме на розсуд місцевих рад були залишені допорогові суми до 200 тисяч гривень на послуги й товари і до 1,5 мільйона гривень. Але я хочу зазначити, що там, де проводяться закупівлі згідно з системою «ProZorro» із 89 мільйонів, що були виділені на закупки, більше 30 мільйонів так і не було освоєно за браком заявок.
Основними відмінностями проектів влади й громадськості стали цінові пороги й наявність/відсутність використання системи «ProZorro» щодо виконання робіт. Зійшлися на тому, що «допорогові суми» в товарах і послугах починатимуться від 30 тисяч гривень, роботи – від 100 тисяч. На закупівлю послуг та товарів після підпису міського голови виконавці матимуть 14 робочих днів, на початок проведення робіт – 28. Для контролю освоєння бюджетних коштів, буде створена спеціальна комісія, до якої увійдуть і депутати, і представники громадськості.

– Система «ProZorro» стала лакмусовим папірцем для місцевих рад, адже допорогові закупівлі складають 30% бюджету розвитку, – зауважив один із розробників проекту рішення, депутат від фракції «Самопоміч» Олесій Романов. – Там, де система діяла справно, загалом по Україні було зекономлено 1,5 мільйона гривень. У частині міських рад відбувався саботаж і зрив торгів, тож система не діяла навіть там, де вона була ухвалена міськрадою. Після завтвердження системи «ProZorro» міською радою необхідно буде встановити контроль за діями влади з боку бізнесу й громадськості.

Представниця КМГО «Молода Черкащина» Вікторія Феофілова відзначила, що тепер «ProZorro» – це спільна відповідальність депутатів та громадських діячів і з затвердженням системи «прозорих закупівель» робота громадськості не закінчиться, а лише розпочнеться.
– Я думаю, що основний плюс усіх перипетій довкола «ProZorro» у тому, що це об’єднало більше 20 потужних громадських організацій Черкащини, які виступили єдиним фронтом за впровадження системи, – зазначила Вікторія Феофілова. – Деякі побоювання у нас викликало те, що за 28 днів будуть заключені всі можливі договори на роботи й вкрадені гроші, але Олександр Радуцький запевнив нас у тому, що гроші розділяються помісячно, і освоєною може бути лише 1/12 бюджету.
Натомість депутат чотирьох скликань обласної ради Любов Майборода заявила, що кампанія по впровадженню «ProZorro» є популістською, оскільки не враховується думка керівників бюджетних установ, які, по суті, є відповідальними за стан очолюваних ними об’єктів і розподіл коштів.

– У 2014 році бюджет розвитку був виконаний лише на 56%, у 2015 – на 75%. Не було освоєно 63 мільйони гривень, а це – незроблений ремонт у школах, незакуплене обладання у лікарнях. Сталося це через те, що процедури в нас є занадто бюрократичними. На мою думку, проведення закупівель від 30 тисяч (на ті ж самі миючі і дезинфікуючі засоби, які треба просто зараз) лише все ускладнить і збільшить бюрократичну тяганину.
Як раніше повідомляла «Нова Доба» перипетії щодо «ProZorro» з численними сканадалами, що вийшли навіть на всеукраїнський рівень, тривали у Черкасах більше місяця.

Ірина Коваль

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x