«Черкаські Мавпи» підбили підсумки сезону

«Черкаські Мавпи» підбили підсумки сезону

Цього понеділка «Черкаські Мавпи» завершили один із найдовших сезонів у своїй історії. Протягом 7 місяців «Черкаські Мавпи» відіграли майже 50 матчів. Саме цього сезону черкасці могли оформити історичне досягнення – вперше у своїй історії здобути нагороди головного чемпіонату України. Для здійснення цієї мети «Мавпам» забракло лише однієї перемоги у вирішальній бронзовій серії проти «Кривбасу», яку черкасці програли з рахунком 2:3. Нагадаємо, що це була третя спроба «Мавп» заволодіти бронзою. Попередні дві (сезон 2005-2006 та 2006-2007) завершилися з рахунком 3:1. Про це «Нова Доба» дізналася від прес-служби БК «Черкаські Мавпи».

Проаналізуємо цифри і спробуємо згадати головні статистичні досягнення «Черкаських Мавп» у цьому сезоні.

Оновлення чотирирічного рекорду українського баскетболу
«Черкаські Мавпи» цього сезону стали однією з найрезультативніших команд Суперліги Фаворит Спорт. Черкасці у середньому за гру в регулярному чемпіонаті здобували 81.2 очок, це другий показник ліги, який лише на півтора очка менший, ніж у кращого клубу за цим компонентом – южненського «Хіміка» (82.7). Однак справжній рекорд у кількості здобутих очок «Мавпи» оформили наприкінці березня. У виїзному матчі регулярного чемпіонату вони обіграли «ІНФІЗ», відвантаживши супернику 122 очки. Таким чином, черкасці встановили рекорд результативності команди в одній грі, у цьому ж поєдинку гравці черкаського клубу оформили рекорд за половину (64 очки) та період (39 очок).

Цікаво, що востаннє у головному баскетбольному турнірі більше 120 очок здобували аж у 2012-му. В тому сезоні у бронзовій серії «Ферро», теж на виїзді, переграв «Будівельник» –127:111. Щодо «Черкаських Мавп», то востаннє наш клуб здобував більше очок в одній грі ще у 2007-му, коли обіграли «Харків-Політехнік» – 126:66.

Найбільша кількість вихованців
«Черкаські Мавпи» цього сезону стали наймолодшою командою плей-оф чемпіонату. Середній вік гравців нашого клубу становив близько 22 років. По ходу чемпіонату Максим Міхельсон зумів задіяти 17 гравців, серед яких рекордна кількість клубних вихованців. Навіть, якщо не рахувати Шаламова та Балабана, які вже не перший рік виступають у системі клубу, то своїх вихованців буде семеро. Щоправда, лише один з них проводив на майданчику більше 20 хвилин у середньому за матч – йдеться про Олександра Кобця.

Найпродуктивніші:
Цікаво, що найпродуктивніші гравці «Черкаських Мавп» в окремих ігрових компонентах неодмінно входять у топ-5 в чемпіонаті.

Кращий за здобутими очками: Олександр Кобець 14.1 очко
Вихованець «Черкаських Мавп» четвертий у рейтингу найрезультативніших гравців чемпіонату. Маючи кращий відсоток реалізації триочкових у команді (37%), Кобець став фундаментальною особистістю нападу. Свій кращий матч Олександр видав у першій грі бронзової серії проти «Кривбасу». Показник у 25 здобутих очок є одним із найкращих у плей-оф, його у заключному матчі фінальної серії перевершив захисник «Хіміка» –Брендон Фрейзер (29 очок), а трохи раніше, у вирішальній грі бронзової серії, Липовцев (27 очок).

Кращий за підбираннями: Денис Носков – 8.0 підбирання

Зміна позиції зі свінгмена у важкого форварда примусила Носкова цього сезону пристосовуватися до жорсткої боротьби у трисекундній зоні, водночас він отримав перевагу у швидкості та техніці, у порівнянні зі своїми опонентами. Врешті-решт, Носков здивував всю Україну цифрами. Денис здобув у чемпіонаті найбільшу кількість підбирань! За 42 матчі він здобув 336 підбирань, а це рівно 8 відскоків у середньому за гру. Кращі середні стати у цьому компоненті належать Артему Швецю (9.8), Носков другий у сезоні. Цікаво, що саме Денису належить рекорд за кількістю підбирань в одному матчі. 20 підбирань Носков здобув у першому колі чемпіонату проти «Запоріжжя». Рекорд за кількістю підбирань у плей-оф також належить гравцю «Черкаських Мавп». Дивує лише те, що це один із найнижчих гравців Суперліги Фаворит Спорт. Ларрі Холл у третьому матчі бронзової серії здобув 13 підбирань!

Найкорисніший за РЄ: Станіслав Завадський 15.4
Стас Завадський – ще один із гравців «Черкаських Мавп», який увійшов у топ-5 гравців турніру за кількістю здобутих очок. Його середній коефіцієнт корисності становить 15.4 бали, а це четвертий показник у Суперлізі Фаворит Спорт.

Рекорд в історії клубу
Клим Артамонов – 298 передач за сезон
Абсолютним рекордсменом в історії «Черкаських Мавп», за підсумками цього сезону, став Клим Артамонов! Основний розігруючий черкаського клубу нерівно пройшов турнірну дистанцію, але це не завадило йому стати другим асистентом чемпіонату, здобуваючи у середньому за матч 6.7 передач, більше лише у Лебединцева (7.6 асистів). Однак видатними є інші цифри – загальна кількість передач. За цим компонентом Артамонов є беззаперечним лідером у чемпіонаті, він роздав 278 асистів, додати до цього 20 передач, які Клим віддав у Кубку України, і ми отримаємо рекорд в історії клубу! До цього найбільше результативних передач у складі «Черкаських Мавп» за сезон віддав боснієць Фелікс Коядінович, його досягнення сезону 2007-2008 – 283 результативних передач.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x