У Черкасах зареєстровано 74 випадки вірусних гепатитів

У Черкасах зареєстровано 74 випадки вірусних гепатитів

Всесвітній день боротьби з гепатитом відмічається 19 травня з метою підвищення рівня обізнаності населення щодо вірусного гепатиту та боротьби з цим грізним захворюванням. У світі налічується близько 180 млн людей, інфікованих гепатитом С, з яких щонайменше 1,2 млн проживають в Україні. Більшість з них не знають про свою хворобу, тому що в 80% випадків гострий період проходить без симптомів і захворювання переходить у хронічну стадію, яка закінчується цирозом або раком печінки.
Згідно із статистичними даними за 4 місяці 2016 року в місті Черкаси зареєстровано 74 випадки вірусних гепатитів (за цей же період 2015 р. – 58 випадків), з них хронічних вірусних гепатитів В – 11, хронічних вірусних гепатитів С – 46. Рівень загальної захворюваності на вірусні гепатити за поточний період 2016 року в порівнянні з 2015 роком збільшився на 22%. «Нова Доба» про це дізналася в КНП «Черкаський міський інформаційно – аналітичний центр медичної статистики та здоров’я» ЧМР.

Вірусний гепатит – це запалення печінки, яке викликано одним з головних п’яти вірусів: А, В, С, D і E. Ці віруси передаються різними шляхами: гепатит А – через забруднені харчові продукти і воду, гепатит В,С,Д,Е – через заражену кров і інші рідини організму,
До розповсюджених способів передачі вірусних гепатитів B та C входять внутрішньовенне введення наркотиків, інвазивні медичні процедури з використанням обладнання, переливання зараженої крові, передача від матері до дитини під час пологів, грудного вигодовування, а також при прямих сексуальних контактах, косметичних процедурах,татуюваннях, при побутових контактах через рани та мікротравми при користуванні спільними приладами для гоління, зубними щітками тощо. Джерелом інфекції є хворі з гострими та хронічними формами вірусних гепатитів.

Вірусні гепатити більш заразні, ніж ВІЛ-інфекція: для порівняння – після уколу інфікованою голкою ступінь ризику захворіти на ВІЛ-інфекцію становить 0,3%, на гепатит С – 3%, на гепатит В – 30%.
Вірус гепатиту В стійкий в навколишньому середовищі. При кип’ятінні гине через 45 хвилин, в замороженому стані зберігає інфекційну активність протягом 15-20 років. Період від зараження до прояву хвороби в середньому складає від 45 до 180 днів. Гострий гепатит В може протікати з обмеженими проявами симптомів або безсимптомно, може супроводжуватись жовтяницею (шкіри, очей), потемнінням сечі, нудотою, блюванням, болями в животі. Зазвичай людина одужує після перенесеної хвороби, але у невеликої частки людей інфекція переходить в хронічну форму.
Типовим для гепатиту С в начальному періоді хвороби є безсимптомне клінічне протікання, складність ранньої діагностики, високий ризик переходу в хронічну форму. Саме цей тип гепатиту і називають «ласкавим вбивцею».

Профілактика полягає в попередженні вірусних гепатитів, відмові від прийому алкоголю, ліквідації промислових і побутових отруєнь, обмеженні прийому ряду ліків, диспансеризації осіб, що перенесли вірусний гепатит.
Сьогодні відомий лише один спосіб захисту – вакцинація. Проте вакцину розроблено лише проти гепатиту В. Проти інших вірусів гепатиту стовідсоткових способів захисту не існує. Проте, дотримання заходів безпеки допоможе уникнути цього захворювання.
Користуйтесь тільки індивідуальними предметами особистої гігієни – зубними щітками, бритвами, манікюрним приладдям. Обираючи салон краси, слідкуйте за тим, наскільки ретельно дезінфікують інструменти. Уникайте випадкових статевих зв’язків.
На жаль, велика кількість пацієнтів в Україні не в змозі отримати кваліфіковану консультацію та адекватне лікування в разі виявлення гепатиту В чи С через недостатню обізнаність самих пацієнтів щодо сучасних методів діагностики та лікування.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x