Черкаси та місто Вань-Чжоу підписали угоду про співпрацю

Черкаси та місто Вань-Чжоу підписали угоду про співпрацю

На фестиваль «Кобзар єднає Україну» китайські партнери привезли фільм про героя Китаю радянського льотчика Григорія Кулішенка, уродженця Корсунщини. Про це повідомляє власний кореспондент«Нової Доби».

Співпраця китайського міста Вань-Чжоу та Черкас триває уже 13 років. У 2003-му була підписана перша угода про співпрацю двох міст-побратимів. З того часу кілька делегацій українців та китайців обмінялися дружніми візитами, зокрема, у 2011 році представники Вань-Чжоу разом з черкасцями святкували 725-ту річницю від створення обласного центру. Згодом сторони підписали угоду про співпрацю між школою м. Вань-Чжоу та Черкаською гімназією №1. Завдяки цьому документу більше 50 черкаських школярів відвідали Китай.

– Ми беремо участь у фестивалі «Кобзар єднає Україну». Для показу на фестивалі ми привезли фільм про героя Китаю радянського льотчика Григорія Кулішенка, який народився на Корсунщині. Він загинув 14 жовтня 1939 року, захищаючи небо Китаю від японських агресорів, але пам’ять про Кулі-Шена жива в Китаї і досі. Його перепоховали у парку міста Вань-Чжоу, встановили монумент і внесли меморіал до списку найбільш значних історичних пам’яток. Навіть при будівництві ГЕС могилу не порушили: уряд вніс корективи до проекту будівництва. Фільм про Кулішенка знімався на найкращій кіностудії Пекіну, а участь у ньому взяли найкращі китайські зірки, – розповіла голова народного конгресу міста Вань-Чжоу Лі Циндлі.

Мер міста Черкас Анатолій Бондаренко та Лі Циндлі підписали угоду про дружбу і співробітництво між містами Черкаси і Вань-Чжоу на 2016 рік.

Від редакції: В останньому своєму бою екіпаж Григорія Кулішенка знищив 6 ворожих літаків, але й їх винищувач був підбитий. Пролітаючи над містом Вань-Чжоу, пілот хотів зберегти життя мирних жителів і посадив літак на поверхню річки Янцзи. Врятуватися вдалося всім членам екіпажу, крім нього. Через 20 днів тіло знайшли нижче по течії ріки, поховали героя на березі з усіма почестями.

Ірина Коваль

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x