Укус кліща може призвести до інфекційної хвороби

Укус кліща може призвести до інфекційної хвороби

Навесні в лісах і парках виходять «на полювання» кліщі. Від них не застраховані ані селяни, ані містяни. Окрім того, що паразит може скочити на людину з рослин, кліщ може потрапити в помешкання з домашніми тваринами чи зібраними рослинами. Укуси цих комах не такі вже й безневинні, як може здатися на перший погляд. Адже кліщі є переносниками таких хвороб, як іксодовий кліщовий бореліоз (хвороба Лайма), кліщовий вірусний енцефаліт та марсельська гарячка. Про це повідомляють в Управлінні охорони здоров’я ЧОДА.

Першим проявом хвороби Лайма є почервоніння на місці присмоктування кліща, головний біль, затверділість м\’язів шиї, ломота у всьому тілі і млявість. Якщо не провести лікування на ранній стадії, хвороба може призвести до ураження різних органів: шкіри, суглобів, м\’язів, нервової і серцево-судинної систем, і навіть до інвалідності. Ризик зараження залежить від тривалості присмоктування кліща: протягом доби вірогідність інфікування досить мала, а в кінці третьої доби наближається до 100%.
Кліщовий вірусний енцефаліт починається з головного болю, гарячки, нудоти, блювоти, порушення сну. При цьому переважно вражається центральна нервова система, що може призвести до інвалідності, а в окремих випадках – до летальних наслідків. Вірус зберігається в організмі іксодового кліща, який нападає прямо із землі, кущів та високої трави. Заразитися можна не лише під час кровоссання кліща, а й у тому разі, якщо випадково його розчавити або розчесати місце укусу.

В Україні місцеві випадки кліщового вірусного енцефаліту серед людей реєструються майже щорічно в Криму та у Волинській області.
У разі виїзду до вказаних регіонів слід пройти курс щеплень проти кліщового енцефаліту не менше, ніж за 14 днів до виїзду. Для термінової профілактики та лікування призначається імуноглобулін проти кліщового енцефаліту. Препарат слід вводити в найбільш ранні терміни з моменту можливого зараження – не пізніше 4-х діб після укусу кліща.

Марсельською гарячкою людина може заразитися через укуси інфікованого південного собачого кліща, через кон’юнктиву очей, слизову оболонку носа, а також втираючи в шкіру інфікованих кліщів при розчухуванні.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x