Тарифи знову зростуть

Тарифи знову зростуть

Не встигли споживачі комунальних послуг оговтатися від нещодавнього підвищення тарифів, як влада знову потурбувалася про те, щоб в українців не залежувалися в кишенях зайві кошти. З 1 травня зросли тарифи на газ, а з 1 липня 2016 року в Україні зростуть тарифи на теплопостачання для населення на 75 – 90%. Представники різноманітних компетентних органів і відомств переконують, що буде здійснено всі можливі дії для того, щоб захистити найбідніші верстви населення і навіть зменшити розмір тарифів у майбутньому. На жаль, такі теплі слова вже нічим не можуть допомогти людям, житло та речі яких уже почали спродувати з держаукціонів за комунальні борги.

Про підвищення цін на теплову енергію та послуги центрального теплопостачання заявив керівник Національної комісії, що здійснює держрегулювання в сфері енергетики і комунальних послуг, Дмитро Вовк.
– Відсоток залежить від підприємства (теплопостачання). Левова частка коригування пов’язана з рішенням уряду щодо ціни на природний газ, інше – перегляд заробітних плат відповідно до нового рівня мінімальних зарплат і рівнем єдиного соціального внеску, зміна роздрібних тарифів на електроенергію, інше.
Ще наприкінці квітня Кабмін на вимогу МВФ підвищив ціни на газ. Із 1 травня в країні діє єдина ціна для населення та промисловості – 6 879 гривень за тисячу кубічних метрів. Для підприємств теплокомуненерго (ТКЕ) ціна зросла в 2,28 раза. Раніше газ для них коштував 3 004 гривні за тисячу кубометрів. Зрозуміло, що різницю між колишньою ціною на газ і теперішньою підприємства вирівнюватимуть за рахунок споживачів. Отже, зміна тарифів на послуги комунальників – підігрів гарячої води, опалення – була лише справою часу.

– Кожне підвищення тарифів призводить до збільшення навантаження на сімейний бюджет населення, – говорить заступник директора Черкаської ТЕЦ Олег Долина. – Містяни, які отримують послуги від ТЕЦ станом на 1 травня 2016 року заборгували вже астрономічну цифру – більше 80 мільйонів гривень! Крім того, бюджетні організації та підприємства інших форм власності мають перед нами борг у сумі близько 6 мільйонів.
ВП «Черкаська ТЕЦ» ПАТ «Черкаське хімволокно» з розумінням ставиться до проблем населення Черкас та запрошує всіх мешканців, які мають тимчасові труднощі з оплатою, укладати договори реструктуризації заборгованості для уникнення судових позовів з нашої сторони.

Тарифи знову зростуть

На сьогоднішній день найдієвішим заходом щодо стягнення боргу є реалізація рішень судів через виконавчу службу щодо стягнення, крім боргу, судових витрат та витрат виконавчої служби – 10 відсотків від суми боргу, а також стягнення майна боржників (у тому числі меблів, побутової та іншої техніки, транспортних засобів, навіть помешкань). Таким боржникам обмежується право перетину кордону в будь-яких цілях – чи то ділові поїздки, чи навчання, чи відпочинок і екскурсії. Для юридичних осіб взимку обмежуємо теплопостачання – аж до повного «перекриття» тепла, влітку відключаємо гарячу воду. Накладаються арешти на рахунки для унеможливлення діяльності підприємств.
На тлі загального зростання дивовижна і стабільність зберігається в сфері обслуговування житла (квартплата) і каналізації (водовідведення, яким займаються водоканали). За останній рік ці послуги, за даними Держстату, здорожчали в середньому в країні лише на 10-25%. Втім, самі комунальники «заспокоюють»: це ненадовго.

– Подорожчання буде, адже це обумовлено інфляційними процесами, – говорить директор КП «Черкасиводоканал» Сергій Овчаренко. – Скоріше за все, це призведе до збільшення заборгованості. А вона і так значна, черкащани заборгували більше 10-ти мільйонів гривень за водопостачання холодної води і водовідведення. З боржниками ми проводимо роботу: спілкуємося, попереджуємо; тим, хто готовий платити, але не може зробити цього одномоментно, пропонуємо реструктуризувати борг. Реструктуризація може тривати до півроку, тоді абонент сплачує поточні рахунки за компослуги та відповідний відсоток від боргу. Зробити це може будь-хто, головне – попередньо виявити бажання та написати заяву. Адже, якщо борги будуть стягуватися через суд, то користувач сплачує додатково ще й усі судові витрати.

На думку органів соцзахисту, чи не єдиним порятунок у цей час має стати субсидія. Як повідомляють у Департаменті соціального захисту населення Черкаської ОДА, за рівнем охоплення населення Програмою житлових субсидій область посідає друге місце в Україні.
Станом на 01.04.2016 року отримувачами субсидії були 235,4 тис домогосподарств області, що майже в 4 рази більше порівняно з 2015 роком (61,3 тис домогосподарств). Сума нарахованих субсидій за І квартал 2016 року становить 1 млрд 289 млн грн. Для порівняння: за аналогічний період минулого року вона становила лише 80,3 млн грн. Середній розмір нарахованої у березні 2016 року субсидії становив 1641 грн (на відміну від 406,7 грн у березні 2015 року).
Також у Департаменті зазначають, що в разі зміни цін і тарифів на послуги перерахунок діючої субсидії буде здійснено автоматизовано, без звернення громадян.

Доки представники влади різних рівнів переконують, що не все так погано в нашому домі, в Україні вже почалися судові процеси з відчуження житла неплатників. Нещодавно за рішенням суду в Луцьку з держаукціону пішло житло сім’ї, яка заборгувала за ЖКП 50 тис грн. Квартиру було продано за 446 тис грн. До речі, за словами місцевих брокерів, реальна вартість цього житла становила щонайменше на 100 тисяч більше. Після вилучення боргу колишнім мешканцям квартири, чоловікові та його старенькій матері, віддали решту суми. На сьогодні це поки що єдиний приклад вилучення квартири за комунальні борги, натомість існує безліч випадків, коли таким чином боржників позбавляли побутової техніки чи інших предметів домашнього вжитку. За словами комунальників, вони мають повне право звертатися до суду і величезні шанси виграти позов, якщо сума боргу перевищує 14,5 тис грн. Після нового подорожчання для накопичення такого боргу деяким малозабезпеченим українцям вистачить і кількох місяців.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x