«Пекуча» цілителька – кропива

«Пекуча» цілителька – кропива

Кропива – справжній лікар. Вона корисна для людей із недокрів’ям, проблемами шкіри, серцево-судинної системи та харчових отруєннях. Регулярне вживання кусючої трави поповнить запас вітамінів у вашому організмі. Дуже корисно додавати ошпарену окропом кропиву до салатів, начинок для млинців, до омлетів, оладків, до борщу. Окрім того, з неї можна приготувати домашні засоби для покращення здоров’я.

Клінічно доведено, що як засіб лікування недокрів’я ця рослина не поступається препаратам, основним компонентом яких є залізо. Адже природній гемоглобін (хлорофіл) цієї рослини суттєво збільшує кількість еритроцитів у людському організмі.
Вітаміну А в кропиві найбільша кількість, що забезпечує найоптимальніші зволожуючі, регенеруючі і протизапальні властивості рослини для шкіри.
У рослині чимало вітаміну С, користь якого для людини неоціненна: аскорбінова кислота зміцнює тканини судин, сприяє якнайшвидшому загоєнню ранок, збільшує активність колагенових волокон.
Вітамін К, якого багато в кропиві, бореться з запаленнями на шкірі обличчя, що сприяє усуненню прищів різного походження. Цей вітамін також вважається природним відбілювачем, з його застосуванням зменшується яскравість веснянок і зникають коричневі й жовті пігментні плями.
Флавоноїди і органічні кислоти стимулюють реакції обміну. Ось чому кропива корисна для тих, хто бажає подовжити молодість.

Домашні засоби з кропиви
• Щоб допомогти серцево-судинній системі краще витримувати щоденні навантаження, корисно вживати відвар із кропиви. Для цього потрібно зрізати молоде листя з верхівки рослини разом із квітами або пуп’янками. Зібране висушити в тіні. 5 ст. л. сухого листя залийте 0,5 л води і кілька хвилин кип’ятіть на повільному вогні. Отриманий відвар краще всього приймати по півсклянки чотири рази на день.
• При різких болях у шлунку, спазмах, що супроводжуються нудотою і блювотою, добре себе зарекомендував той же відвар із сушеного коріння кропиви. Візьміть 1 ч. л. висушеного подрібненого коріння кропиви і варіть його в склянці молока протягом 5 хвилин. Процідіть і випийте чверть склянки, після чого кожні 2 години вживайте ще по 2 ст. л. відвару, поки неприємний стан не минеться.
• Кропива покращує роботу печінки. Для цього 4 ст. л. листя слід відварити в 0,5 л води і прокип’ятити кілька хвилин. Після того, як відвар знімете з вогню, додайте 1 ст. л. меду і залиште настоятися. Отриманий відвар приймайте по півсклянки чотири рази на день, обов’язково гарячим.
• Для підтримки роботи нирок варто заварити 1 ч. л. сухого листя у склянці води. А якщо людина страждає нефритом або пієлонефритом, дозу слід збільшити до 1-2 ст. л. листя. Час приготування відвару – до 15 хв.
• Кропива – один із найефективніших засобів проти прищів. На її основі готують лосьйон для обличчя. 6 ст. л. сухої кропиви залити 1 л води, довести до кипіння, остудити і процідити. Отриманий лосьйон зберігайте в холодильнику і використовуйте для протирання запалених ділянок шкіри кілька разів на день. Також цей лосьйон допоможе освітлити плями, які лишилися від прищів та жовтуваті пігментні плями, які характерні для старіючої шкіри.
• Кропива корисна у боротьбі з пігментними плямами на шкірі. Щоб позбутися негарних жовтих плям, приготуйте натуральний відбілюючий крем. Один невеликий свіжий огірок очистіть від шкірки і подрібніть. Молоде листя кропиви і кульбаби дрібно поріжте і відіжміть сік. На паровій бані розтопіть 10 г ланоліну, додайте 50 мл персикового масла, огіркову м’якоть і трав’яний сік. Накрийте ємність кришкою і залиште на 60 хвилин, періодично помішуючи. Потім остудіть і збийте в однорідну масу. Зберігайте крем у холодильнику.
• Біль при ревматизмі суглобів, а також при міозитах дехто ліквідує екстремальним способом: обпалює болючі місця свіжою кропивою. Мурашина кислота, яка потрапляє на шкіру, активізує кровообіг та знімає біль. Якщо такий метод вас зацікавив, радимо спершу спробувати «опекти» невелику ділянку шкіри, щоб перевірити реакцію організму та свою витривалість.
• З обережністю ставтеся до лікування кропивою у разі хвороб нирок. Лікувати гінекологічні кровотечі, пов’язані з поліпами, кістами, пухлинами матки та її придатків, за допомогою кропиви протипоказано.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x