Травневі новації з єдиного внеску

Заступник начальника управління доходів і зборів з фізичних осіб Головного управління ДФС у Черкаській області Віталій Лушников звернула увагу страхувальників на зміни у справлянні єдиного внеску. Так, приведено у відповідність до чинних норм справляння єдиного внеску Інструкцію про порядок нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов\’язкове державне соціальне страхування; днями буде опублікований наказ Міністерства фінансів України «Про внесення змін до Порядку формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування». З 1 травня збільшені (і діятимуть до 30 листопада 2016 року) розмір мінімального і максимального страхового внеску, максимальної величини доходу, на яку потрібно нараховувати єдиний внесок.

Детально про це.
З 1 травня 2016 року у зв’язку із підвищенням мінімальної зарплати розмір мінімального страхового внеску збільшився і становить 319,00 грн. (1450 грн. Х 22%). На рівні (не менше) мінімального страхового внеску на місяць сплачують єдиний внесок за себе ФОП – платники єдиного податку та самозайняті особи («мінімальний страховий внесок» – сума єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, що визначається розрахунково як добуток мінімального розміру заробітної плати на розмір внеску, встановлений законом на місяць, за який нараховується заробітна плата (дохід), та підлягає сплаті щомісяця).
Із збільшенням прожиткового мінімуму з 1 травня збільшилась максимальна величина доходу, на яку потрібно нараховувати єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування. Максимальна величина бази нарахування єдиного внеску становить 36250 грн (25 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб). Відповідно збільшився максимальний розмір нарахованого єдиного внеску, який становитиме 7975 грн (36250 грн. Х 22%), а при нарахуванні внеску на зарплату працівника-інваліда, якщо роботодавцем є юрособа – становитиме 3048,63 грн (36250 грн. Х 8,41%).
Чергове збільшення наведених показників відбудеться з 1 грудня 2016 року, із підвищенням розміру мінімальної заробітної плати та прожиткового мінімуму згідно з Законом України від 25.12.15 № 928-VIII «Про Державний бюджет на 2016 рік».
17 травня 2016 року набрав чинності наказ Міністерства фінансів України від 28.03.2016 №393 «Про внесення змін до Інструкції про порядок нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов\’язкове державне соціальне страхування». Інструкція визначає процедуру нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування страхувальниками, визначеними Законом України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування», нарахування і сплати фінансових санкцій, стягнення заборгованості зі сплати страхових коштів органами доходів і зборів.
Зокрема з розділу ІІІ видалено таблицю розміру єдиного внеску за класом професійного ризику виробництва та приведено у відповідність до чинних норм визначення бази нарахування і розмір внеску (22 відс., 8,41 відс., 5,3 відс. та 5,5 відс.).

Щодо нарахування внеску – ІV розділ Інструкції. Визначено, що у разі зміни класу професійного ризику виробництва за період до 1 січня 2016 року платник самостійно здійснює перерахунок єдиного внеску за минулі періоди, виходячи з розміру єдиного внеску, що діяв на день нарахування (обчислення, визначення) заробітної плати (доходу), на яку нараховується єдиний внесок. Самостійно обчислену суму в результаті перерахунку (різниця між нарахованою сумою єдиного внеску за розміром, встановленим раніше, та нарахованою сумою єдиного внеску за встановленим розміром за зазначений період) платник відображає у звіті про нараховані суми єдиного внеску, який подається ним за звітний період. Органи ДФС використовують дані, зазначені у повідомленні про зміну класу професійного ризику виробництва за період до 1 січня 2016 року, отриманому від Фонду соціального страхування, для здійснення контролю за правильністю відображення донарахованих (зменшених) сум єдиного внеску у звітності, що подається до органів доходів і зборів, відповідно до встановлених класів професійного ризику виробництва за періоди, зазначені у повідомленні.

Оновлений (уточнений) розділ V Інструкції щодо добровільної сплати єдиного внеску та у додатках до Інструкції тепер нові форми:
• заяви особи, яка бере участь у системі загальнообов\’язкового державного соціального страхування;
• типового договору про добровільну участь у системі загальнообов\’язкового державного соціального страхування;
• типового договору про одноразову сплату у системі загальнообов\’язкового державного пенсійного страхування.
У розділі VII Інструкції, де викладений порядок застосування фінансових санкцій наведений приклад розрахунку пені у 2016 році. Як і раніше фінансові санкції застосовуються: за ухилення від взяття на облік або несвоєчасного подання такої заяви; за несплату (неперерахування) або несвоєчасну сплату (несвоєчасне перерахування) внеску до 1 січня 2015 та після вказаної дати; за донарахування своєчасно не сплачених сум внеску (також до та після 1 січня 2015 року); за неподання, несвоєчасне подання, подання не за встановленою формою звітності та ін. На суму недоїмки нараховується пеня з розрахунку 0,1% на суму фактично сплаченої недоїмки за кожен день прострочення платежу.

Наказ №393 надрукований у виданні «Офіційний вісник України» від 17.05.2016 №36. З наказом можна ознайомитись, Інструкцію вивчити за посиланням: http://zakon5.rada.gov.ua/laws/show/z0609-16
27 травня 2016 року очікується публікація у виданні «Офіційний вісник України» наказу Міністерства фінансів України від 11.04.2016 №441 «Про внесення змін до Порядку формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування».
Питання справляння єдиного внеску будуть детально висвітлені на черговому вебінарі ГУ ДФС у Черкаській області, проведення якого заплановано одразу після опублікування порядку формування та подання звіту з єдиного внеску.
Віталій Лушников нагадав, що з 1 січня 2016 року єдиний внесок справляється за ставкою 22 відс. до бази нарахування на фонд оплати праці (виняток – при нарахуванні на заробітну плату інвалідів, які працюють на підприємствах, потрібно застосовувати ставку 8,41%). Утримання внеску із заробітної плати працівника не проводиться. Термін сплати внеску – для роботодавців не пізніше 20 числа наступного місяця за звітний (крім гірничих підприємств, які сплачують внесок не пізніше 28 числа). При цьому, під час кожної виплати заробітної плати, на суми якої нараховується єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, одночасно з видачею зазначених сум роботодавці зобов’язані сплачувати нарахований на ці виплати єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування у розмірі, встановленому для таких платників (авансові платежі). Термін сплати внеску для ФОП на загальній системі оподаткування за себе – до 10 лютого наступного року на підставі даних річної податкової декларації. Граничний термін сплати єдиного внеску за себе фізичними особами – підприємцями, які застосовують спрощену систему оподаткування – 19 число місяця, що настає за кварталом, за який сплачується єдиний внесок. Особи, які провадять незалежну професійну діяльність сплачують єдиний внесок, нарахований за календарний рік, до 1 травня наступного року. У разі якщо останній день строків сплати єдиного внеску припадає на вихідний або святковий день, останнім днем таких строків сплати єдиного внеску вважається перший робочий день, що настає за вихідним або святковим днем. Про сплату єдиного внеску мобілізованими та демобілізованими платниками читайте: https://www.facebook.com/sfs.cherkasy/posts/661462784007607:0

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x