Черкаські агрометеорологи прогнозують високий врожай зерна озимих хлібів

Черкаські агрометеорологи прогнозують високий врожай зерна озимих хлібів

Родючі землі та сприятливі кліматичні умови Черкащини дозволяють отримувати високі врожаї озимих хлібів. Як пояснив начальник Черкаського обласного гідрометцентру Віталій Постригань, хоч урожай озимих зернових поточного року і почав формуватися в умовах далеких від ідеальних, однак аграріям пощастило із погодними умовами. Так, дощі та повернення тепла в другій половині осені, сприяли змінам фаз розвитку, збільшенню висоти рослин та густоти посіву. Тому незважаючи на пізні строки сівби, озимина увійшла в зиму з доброю густотою. М’яка зима дозволила успішно перезимувати навіть слаборозвиненим рослинам. А рання та досить тривала весна подовжила етапи органогенезу і дозволила сформувати досить високий потенціал продуктивності. «Нова Доба» про це дізналася в Черкаському обласному центрі з гідрометеорології.

Черговим бонусом для посівів були рясні травневі дощі. Це хороший старт для майбутнього врожаю пізніх.
У травні ріст та розвиток озимих хлібів проходить із випередженням звичайних строків на 1-1,5 тижні, що свідчить про більш ранні строки дозрівання. Це необхідно врахувати аграріям при плануванні робіт по збиранню врожаю.
Враховуючи всі фактори, цьогоріч можна розраховувати на врожай зерна озимих хлібів в області вищий минулорічного – пшениці 52 ц/га, жита 38 ц/га, ячменю 40 ц/га. Однак, вал зерна слід очікувати на 11 % нижчий, за рахунок скорочення посівної площі на 34 тис. га.
Якість врожаю визначать погодні умови червня, які за попереднім прогнозом теж очікуються сприятливими. Проте на окремих площах не виключено полягання та пошкодження високорослих посівів від вітру, сильного дощу та граду.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x