Депутати Золотоніщини внесли зміни та прийняли районні програми

Депутати Золотоніщини внесли зміни та прийняли районні програми

25 травня 2016 року відбулось пленарне засідання 5 сесії Золотоніської районної ради VII скликання під головуванням керівника представницького органу влади Золотоніщини Валерія Саранчі. «Нова Доба» про це дізналася в Черкаській обласній раді.

На початку сесії головуючий закликав колег-депутатів працювати плідно, бо ж треба було розглянути та ухвалити рішення з більше ніж двох десятків питань порядку денного, а ще звернув увагу на поіменне голосування та заявляти про відвід, коли питання стосується конфлікту інтересів.

Першим з питань депутати обговорили результати діяльності та взаємодію правоохоронних органів щодо забезпечення законності, боротьби зі злочинністю, охорони громадського порядку на території Золотоніського району. З цього приводу керівники контролюючих і правоохоронних органів: місцевої прокуратури Валентин Танцюра та Золотоніської поліції Олександр Охріменко детально охарактеризували проведені заходи, які спрямовувалися на зміцнення законності на території Золотоніського району, профілактику злочинності. Правоохоронцям вдається контролювати криміногенну ситуацію. За звітний період не допущено вмисних вбивств, зґвалтувань, натомість спостерігається ріст майнових злочинів. Як зазначив Олександр Охріменко, хоча нині відділ поліції перебуває в стадії реформування, проте у Гельмязові вже створюють пункт швидкого реагування, до того ж є тісна співпраця органів влади та місцевого самоврядування, які фінансово допомагають поліції вирішувати нагальні проблеми.

Потім на розгляд народних обранців було презентовано програму розвитку дорожньої інфраструктури і фінансування робіт, пов’язаних з будівництвом, реконструкцією, ремонтом та утриманням автомобільних доріг загального користування місцевого значення у Золотоніському районі на 2016-2017 роки. Вперше з районного бюджету депутати виділили два мільйона гривень і стільки ж планують сільські бюджети на поточний ремонт доріг місцевих доріг, а це 284 кілометри. Як зауважив голова райради – це перша спроба допомогти державі відремонтувати дороги між селами. Валерій Саранча закликав громадськість та депутатів контролювати якість ремонту доріг.

Депутати проголосували й за внесення доповнень до районної програми розвитку фізичної культури і спорту на 2016-2018 роки, тим самим забезпечивши проведення спортивно-масових заходів, присвячених пам’яті спортсменів-земляків, які загинули під час проведення антитерористичної операції, погодили доповнення до районної програми оздоровлення та відпочинку дітей і учнівської молоді на 2016-2022 роки. Воно стосується організації роботи літнього мовного табору для обдарованих дітей. Внесли зміни до районної комплексної програми щодо медичного, соціального забезпечення, адаптації, психологічної реабілітації, професійної підготовки учасників антитерористичної операції. Окрім того, проголосували за зміни до районної цільової програми ,,Призовна дільниця” на 2014-2016 роки та доповнення до районної програми поліпшення стану безпеки, гігієни праці та виробничого середовища на 2013 – 2016 роки.

Жвавого обговорення набуло питання, яке стосувалося реорганізації Кривоносівського, Синьооківського, Привітненського, Підставківського навчально-виховних комплексів. Ця проблема виникла у зв’язку з постановою Кабінету Міністрів України, де прописані норми регулювання міжбюджетних відносин, а саме: наповнюваність учнів на перше вересня поточного року у загальноосвітньому навчальному закладі має бути більшою, ніж 25 осіб. У такому випадку такі навчальні заклади отримуватимуть освітню субвенцію, тобто фінансування з боку держави. Якщо ж навчатиметься менше, ніж 25 учнів, то всі витрати лягають на місцеві бюджети. У ході обговорення, думки депутатів розійшлися. Одні говорили про збереження нинішнього статусу озвучених загальноосвітніх закладів, інші висловлювалися за реорганізацію, бо ж утримання мало комплектних шкіл тягне за собою не один мільйон гривень. Низька наповнюваність загальноосвітніх закладів приводить до значного підвищення вартості їх утримання. Для прикладу: нині на одного учня у Привітненському НВК витрачається понад 42 тисячі гривень, а всього у Привітному – 19 учнів. У Синьооківському навчається 17 учнів, витрати на одного учня склали майже 38 тисяч гривень, тоді, як утримання одного учня у Гельмязівській ЗОШ – 9 тисяч 255 грн.

Після тривалого та емоційного обговорення депутати більшістю голосів проголосували за збереження нинішнього статусу НВК, відтермінувавши їхню реорганізацію до першого вересня 2017 року, тим самим зберегли село і підтримали думку сільських громад.

Також депутатами схвалено ряд звернень до Президента України, Кабінету Міністрів України та народних депутатів України щодо передачі повноважень у сфері земельних відносин місцевим органам влади, щодо необхідності підвищення розмірів соціальних стандартів та гарантій громадян, щодо відміни норм державного регулювання наповнюваності класів навчальних закладів.

Золотоніські районні депутати підтримали звернення своїх колег з Житомирщини щодо необхідності відшкодування витрат на перевезення пільгових категорій громадян з державного бюджету.

У зверненні депутатів до голів обласної державної адміністрації Ткаченка Ю.О. та районної державної адміністрації Лісового О.А. порушено питання щодо подальшої долі та функціонування Пальмірського цукрового заводу.

На сесії ухвалено ще низку інших важливих рішень життєзабезпечення району.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x