На Звенигородщині під райраду принесли труну з книжками

На Звенигородщині під райраду принесли труну з книжками

– Закриття школи — це смерть села. Крім нашої, хочуть ліквідувати ще п\’ять шкіл району. Мовляв, така реорганізація, — каже — 65-річна Віра Харченко, директор школи в селі Гусакове Звенигородського району на Черкащині. Тамтешній навчальний заклад хоче закрити районна рада. Нібито не вистачає грошей на його утримання. Залишать тільки 1–4 класи. Старші учні з нового навчального року їздитимуть у сусіднє село Вільховець за 5 км. «Нова Доба» про це дізналася з gazeta.ua.

27 травня майже 50 жителів Гусакового пікетують під райрадою у місті Звенигородка. Вимагають не закривати їхню школу. Тримають плакати «Не будуєте, то хоч не руйнуйте», «Цвинтар освіти Звенигородщини. Хто наступний?». Двоє 20-річних хлопців ставлять перед будівлею ради невелику чорну труну з написом «Сільська школа». Жінки складають у неї підручники з української мови, літератури, математики. Зверху присипають квітами.
– Нам казали, що дітей можуть перевести і в міську школу. Але там на них плюватимуть і тикатимуть пальцем, — говорить — 31-річна Наталія Лисенко. Тримає синьо-жовтий прапор. — Я вчилася у звенигородській школі й зрозуміла, що село й місто — поєднувані. Учителі на сільських дітей не звертають уваги. Краще заклад у селі лишити. У нас гарна школа. Здаємо гроші на ремонт. Є пластикові вікна, євротуалет.
Кілька чоловіків забивають навколо труни вісім невеликих хрестів. До них кріплять таблички з назвами шкіл, які районна влада хоче закрити.

– Що сесія райради розглядає питання реорганізувати нашу школу, взнали випадково. Ніхто людей про це не попереджав, — прибиває табличку до хреста — 41-річний Роман Поліщук із Гусакового. — У школі навчається 30 дітей. Приміщення велике, тепле й відремонтоване. Якщо заклад закриють — учнів змусять їздити в інше село чи в місто. Але шкільного автобуса ми не маємо. Селяни бідно живуть, на заробітки їздять. Навіть гроші на їжу дітям давати не зможуть. Доки нам не вернуть школу — протестуватимемо. Підемо до обласної влади й міністра освіти.

– У мене 10-річний онук у цій школі, — приєднується до розмови 62-річна Зінаїда Сімко. — Раніше навчався у Києві, але в селі йому подобається краще. У нас багато молодих мам. Народжуватимуть і школярів стане більше.
Люди пікетують півтори години. Потім ідуть до кабінету голови райради Володимира Кучера. Зустрічають його в коридорі.
– Ми проти закриття шкіл, але грошей на їхнє утримання немає, — каже Кучер. — Школа в Гусаковому обходиться дорого, бо держава мусить виділяти на одного учня 29 тисяч гривень на рік. Тому вирішили зекономити й залишили в селі тільки чотири класи. Так само — у трьох інших закладах району. Одну школу закрили.
Після розмови з головою люди роз\’їжджаються. Обіцяють повторювати пікети. Це — третій протест. Раніше на кілька годин перекривали трасу Умань — Черкаси.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x