Як правильно скласти звітність про обсяги виробництва / обігу спирту, алкогольних напоїв та тютюнових виробів

Незабаром суб’єкти господарювання, які отримали відповідні ліцензії на виробництво та продаж алкогольних напоїв і тютюнових виробів вдруге складатимуть та подаватимуть Звіти за формами №№1-РС, 2-РС, 3-РС, 1-ОА, 1-ОТ, 1-РА та 1-РТ. Граничний термін подання звітів за травень 2016 року – 9 червня 2016 року. Звіт подається засобами електронного зв’язку у порядку, передбаченому для податкової звітності, до органу ДФС за місцем реєстрації суб’єкта господарювання.

Форми звітів затверджені наказом Міністерства фінансів України від 11.02.2016 №49 «Про затвердження форм звітів щодо виробництва й обігу спирту, алкогольних напоїв і тютюнових виробів та порядків їх заповнення», зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 3 березня 2016 року за №340/28470, який розроблено на виконання частини третьої статті 16 Закону України від 19 грудня 1995 року №481 «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів». Власники електронного цифрового підпису (ЕЦП), які отримали його безкоштовно у відповідних пунктах реєстрації користувачів, можуть завантажити безкоштовне спеціалізоване клієнтське програмне забезпечення для формування та подання звітності до «Єдиного вікна подання електронної звітності» на офіційному веб-порталі ДФС: http://sfs.gov.ua/elektronna-zvitnist/spetsializovane-klientske-program/

Роз’яснення з порядку заповнення звітності надані листом ДФС України від 29.04.2016 №15535/7/99-99-12-01-01-17: http://ck.sfs.gov.ua/data/material/000/184/250778/List_DFSU_15535.pdf

Державна фіскальна служба України звертає увагу, що подання після граничного строку уточнюючих звітів не передбачено, оскільки звітність розроблена з метою державного контролю за регулюванням виробництва, експорту, імпорту, оптової і роздрібної торгівлі спиртом, алкогольними напоями та тютюновими виробами, а також посилення боротьби з незаконним виробництвом та обігом алкогольних напоїв і тютюнових виробів на території України і не відноситься до податкової. Відповідно, на подання зазначеної звітності не розповсюджуються норми п. 50.1 ст. 50 Податкового кодексу України щодо надсилання уточнюючого розрахунку до податкової звітності.

Разом з тим, у разі виявлення суб’єктом господарювання помилки у звітній інформації і направленні нових звітів з уточненими даними у граничні строки подання звітності, інформаційні системи приймання звітності ДФС забезпечать обробку таких нових звітів (повідомлення про це читайте: http://sfs.gov.ua/media-tsentr/novini/250299.html)
Нагадуємо про відповідальність за неподання чи несвоєчасне подання звітності щодо виробництва й обігу спирту, алкогольних напоїв і тютюнових виробів або подання звітності з недостовірними відомостями – 17000 гривень.

Пропонуємо платникам, які складатимуть звітність за формами №№1-РС, 2-РС, 3-РС, 1-ОА, 1-ОТ, 1-РА та 1-РТ питання – відповіді з бази «ЗІР»:
1. В яких одиницях виміру заповнюється звіт №1-РА «Звіт про обсяги придбання та реалізації алкогольних напоїв у роздрібній мережі» та який порядок округлення показників при заповненні звіту?
Відповідь: Показники звіту №1-РА «Звіт про обсяги придбання та реалізації алкогольних напоїв у роздрібній мережі» заповнюються в тис. дал з округленням до шести знаків після коми (наприклад 0,5 л відображається як 0,000050 тис. дал). Питання – відповідь розміщено у категорії 115.03

2. В яких одиницях виміру заповнюється звіт №1-ОА «Звіт про обсяги придбання та реалізації алкогольних напоїв у оптовій мережі» та який порядок округлення показників при заповненні звіту?
Відповідь: Одиницею виміру, яка застосовується при складанні звіту №1-ОА «Звіт про обсяги придбання та реалізації алкогольних напоїв у оптовій мережі» є тисяча декалітрів (тис. дал). Звіт №1-ОА має формат даних до 6 знаків включно після коми у графах 3-12 розділу І «Обсяги придбання та реалізації алкогольних напоїв» та у графі 7 розділів II «Перелік контрагентів, у яких здійснювалося придбання алкогольних напоїв» та ІІІ «Перелік контрагентів, яким здійснювалася реалізація алкогольних напоїв». Питання – відповідь розміщено у категорії 115.02

3. В яких одиницях виміру заповнюється звіт №1-РТ «Звіт про обсяги придбання та реалізації тютюнових виробів у роздрібній мережі» та який порядок округлення показників при заповненні звіту?
Відповідь: При складанні звіту №1-РТ «Звіт про обсяги придбання та реалізації тютюнових виробів у роздрібній мережі» відображаються показники: для сигарет з фільтром, сигарет без фільтра, сигар в млн. штук, для інших тютюнових виробів в млн. штук або тоннах з округленням до шести знаків після коми (наприклад 1 сигара відображається як 0,000001 млн. штук, одна пачка сигарет з фільтром (20 шт.) – як 0,000020 млн. штук, тютюнові вироби, що обліковуються в одиницях маси відображаються в тоннах: 1 г = 0,000001 т). Питання – відповідь розміщено у категорії 115.03

4. Який порядок заповнення графи «Дата» розділу II та ІІІ звітів №1-ОА «Звіт про обсяги придбання та реалізації алкогольних напоїв у оптовій мережі» та №1-ОТ «Звіт про обсяги придбання та реалізації тютюнових виробів у оптовій мережі»?
Відповідь: Форма і Порядок заповнення Звіт №1-ОА «Звіт про обсяги придбання та реалізації алкогольних напоїв у оптовій мережі» та форма і Порядок заповнення Звіту №1 1-ОТ «Звіт про обсяги придбання та реалізації тютюнових виробів у оптовій мережі» затверджені наказом Міністерства фінансів України від 11.02.2016 №49, зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 03.03.2016 за №340/28470.
Порядками заповнення розділів II і III Звіту №1-ОА та Звіту № 1-ОТ про перелік контрагентів, у яких/яким здійснювалося придбання/реалізація алкогольних напоїв або тютюнових виробів та тютюнової сировини встановлено, що у графі 1 зазначається дата придбання/реалізації алкогольних напоїв/тютюнових виробів, а саме у даній графі вказується номер звітного місяця:
для розділу II – номер звітного місяця в якому фактично оприбутковано товар (алкогольні напої/тютюнові вироби);
для розділу III – номер звітного місяця в якому фактично відвантажено товар (алкогольні напої/тютюнові вироби).
У колонці 7 розділів II та III Звіту №1-ОА та Звіту №1-ОТ зазначається сумарна кількість продукції придбання/реалізації за звітний місяць у такого/такому суб’єкта(у) господарювання. Відповідні роз’яснення надані листом ДФС від 29.04.2016 №15535/7/99-99-12-01-01-17. Питання – відповідь розміщено у категорії 115.02

5. Який порядок заповнення інформації про ліцензії у звітах №1-РА «Звіт про обсяги придбання та реалізації алкогольних напоїв у роздрібній мережі» та №1-РТ «Звіт про обсяги придбання та реалізації тютюнових виробів в роздрібній мережі», якщо суб’єкт господарювання має декілька ліцензій на право роздрібної торгівлі алкогольними напоями та/або тютюновими виробами?
Відповідь: При заповненні інформації про ліцензії у полі, в якому зазначаються реквізити респондента звіту 1-РА «Звіт про обсяги придбання та реалізації алкогольних напоїв у роздрібній мережі» та звіту №1-РТ «Звіт про обсяги придбання та реалізації тютюнових виробів в роздрібній мережі» вказується реєстраційний номер та строк дії отриманої ліцензії. У разі якщо суб’єкт господарювання має декілька діючих ліцензій у звітному періоді на право роздрібної торгівлі алкогольними напоями та/або тютюновими виробами, то замість реєстраційних номерів таких ліцензій потрібно вказати кількість отриманих ліцензій. У такому випадку строк дії ліцензій не заповнюється. Питання – відповідь розміщено у категорії 115.03

6. Як заповнюються звіти щодо виробництва й обігу спирту, алкогольних напоїв з використанням кодів продукції: 33 вина виноградні (у тому числі за кодами 34 – 39); 40 виноматеріали (у тому числі за кодами 41 – 46); 59 лікеро-горілчані вироби (у тому числі за кодами 60 – 63) та чи вважається порушенням відображення продукції лише за кодами 33, 40, 59?
Відповідь: Продукція, яка відносяться до кодів 34-39, 41-46, 60-63 відображається у звітах щодо виробництва й обігу спирту, алкогольних напоїв двічі: перший раз як самостійний код та вид продукції (34-39, 41-46, 60-63) та другий – у складі відповідного коду та виду продукції, до складу якого такий код та вид віднесено (33, 40, 59). Тобто значення показників продукції:
за кодом 33 «Вина виноградні» повинно дорівнювати або перевищувати сумарне значення показників за кодами 34 – 39;
за кодом 40 «Виноматеріали» повинно дорівнювати або перевищувати сумарне значення показників за кодами 41 – 46;
за кодом 59 «Лікеро-горілчані вироби» повинно дорівнювати або перевищувати сумарне значення показників за кодами 60 – 63.
Водночас, не відображення у відповідних звітах обсягів продукції у графах «Вид продукції» та «Код продукції», у тому числі, по кодам 34 – 39, 41 – 46, 60 – 63, вважається наданням звіту з недостовірними даними незалежно від заповнення показників по кодам 33, 40, 59, та тягне застосування фінансових санкцій у вигляді штрафів у розмірі 17000 гривень. Питання – відповідь розміщено у категорії 115.05

7. Яким чином СГ може виправити помилки, допущені при заповненні звітів щодо виробництва й обігу спирту, алкогольних напоїв і тютюнових виробів?
Відповідь: Порядками щодо заповнення звітів за формами: № 1-РС, № 2-РС, № 3-РС, № 1-ОА, № 1-ОТ, № 1-РА, № 1-РТ затверджених Наказом №49, не передбачено механізму виправлення в таких звітах помилок. Однак, платник податків, у разі виявлення помилки у звіті, може звернутись письмово до контролюючого органу з обґрунтуванням обставин помилково поданої звітності та проханням її не визнання, а також повторно сформувати та подати з виправленими показниками такий звіт. Водночас до суб’єктів господарювання застосовуються фінансові санкції у вигляді штрафів у разі неподання чи несвоєчасного подання звіту або подання звіту з недостовірними відомостями про обсяги виробництва та/або обігу (в тому числі імпорту та експорту) спирту, алкогольних напоїв та тютюнових виробів до органу виконавчої влади, уповноваженого Кабінетом Міністрів України видавати відповідні ліцензії, – у розмірі 17000 гривень. Питання – відповідь розміщено у категорії 115.05

8. Яка відповідальність передбачена за неподання чи несвоєчасне подання звітності щодо виробництва й обігу спирту, алкогольних напоїв і тютюнових виробів або подання звітності з недостовірними відомостями?
Відповідь: Відповідно до абзацу вісімнадцятого частини другої ст.17 Закону України №481/95-BP «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів» зі змінами та доповненнями, до суб’єктів господарювання застосовуються фінансові санкції у вигляді штрафів у разі неподання чи несвоєчасного подання звіту або подання звіту з недостовірними відомостями про обсяги виробництва та/або обігу (в тому числі імпорту та експорту) спирту, алкогольних напоїв та тютюнових виробів до органу виконавчої влади, уповноваженого Кабінетом Міністрів України видавати відповідні ліцензії – у розмірі 17000 гривень. Питання – відповідь розміщено у категорії 115.05

9. Який граничний термін подання звітності про обсяги виробництва та/або обігу спирту, алкогольних напоїв та тютюнових виробів – до 10 числа наступного місяця чи включно 10 числа?
Відповідь: Граничним терміном подання звітності про обсяги виробництва та/або обігу (в тому числі імпорту та експорту) спирту, алкогольних напоїв та тютюнових виробів є 9 число наступного місяця. В разі, якщо закінчення строку подання звітності припадає на вихідний, святковий чи інший неробочий день, останнім днем строку є перший після нього робочий день. Питання – відповідь розміщено у категорії 115.05

10. Чи потрібно СГ, який придбав у виробника спирт для технічних потреб, подавати звіт про використання спирту до контролюючого органу?
Відповідь: Законом України від 19 грудня 1995 року №481/95-ВР «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів» зі змінами та доповненнями не передбачено подання до контролюючих органів звітів про використання спирту, який придбано суб’єктами господарювання для технічних потреб. Питання – відповідь розміщено у категорії 115.05

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x