Трагедія в будинку престарілих на Київщині: черкаський резонанс

Трагедія в будинку престарілих на Київщині: черкаський резонанс

У ніч із суботи на неділю 29 травня в селі Літочки Броварського району Київської області сталася трагедія, яка отримала розголос на всю країну. Внаслідок пожежі, що спалахнула в приватному будинку престарілих, загинуло 17 осіб. Щоб її локалізувати, працівникам ДСНС знадобилося півтори години. За цей час у будівлі згорів дах і перекриття між поверхами. Відповіді на одвічні запитання «хто винен?» і «що робити?», щоб не допустити таких подій надалі, зараз активно шукають київські рятувальники і правоохоронці. Подія ж уже набула неабиякого резонансу. Свідченням цього стала й посилена діяльність відповідних служб і організацій у Черкаській області.

Софія Василівна Чепурна з Яснозір’я ніколи не думала, що на старість доведеться потрапити в будинок для людей поважного віку. Та й престарілою її, 78-річну активну жінку, назвати важко. Але так уже сталося, що вона необачно впала і дуже постраждала. Довелося майже півроку пролежати в лікарні в Черкасах. Після цього діти не ризикнули залишати стареньку саму в селі й привезли на реабілітацію в терцентр у Лозівку.
– Мені тут подобається. Звісно, не так, як удома, – зізнається Софія Василівна. – Але по-своєму теж гарно. Про те, що трапилося на Київщині, я знаю. Учора, до речі, ми обговорювали це. І так собі вирішили, що в нашому закладі таке навряд чи могло б трапитися. Нас тут сорок осіб, і за кожним постійно наглядають.
За словами жінки, всі мешканці терцентру ознайомлені з технікою безпеки і ретельно дотримуються всіх настанов персоналу. Журналістам теж сподобалося в цьому закладі. Затишно, охайно, довкола – привітні люди.

– Складність рятувальних дій на подібних об’єктах полягає в тому, що серед літніх людей багато таких, які лежачі або немічні, і тому не можуть самостійно пересуватися, – відзначив речник обласного управління ДСНС Костянтин Проценко. – У разі надзвичайної ситуації без додаткової допомоги евакуювати їх із будівлі складно. За статистикою, пожежі в закладах, де перебувають літні люди, майже завжди мають трагічні наслідки.
Як пояснили рятувальники, відповідальність за безпеку будинку престарілих несе його керівник. Зазвичай протипожежний стан таких закладів перевіряють двічі на рік. Основні недоліки, які виявляють комісії, – це несправна пожежна сигналізація, недостатня кількість або не перезаряджені вогнегасники, несправна електропроводка, недостатність зовнішнього водопостачання.
– У нашому закладі налічується 35 підопічних віком від 60-ти до 86-ти років. Сімнадцятеро із них лежачі, тож потребують постійного догляду, – відзначає в. о. завідувача територіального відділення соціального обслуговування Черкаського району в селі Лозівок Черкаського району Микола Дем’яненко. – Відразу, щойно людина потрапляє до нас, ми проводимо інструктаж із техніки безпеки на тому рівні, який для неї доступний.
У приміщення не палять. Якщо серед підопічних є такі, що палять, вони роблять це на вулиці, у спеціально відведеному місці.

На ніч залишаються охоронець і няня, яка слідкує за тим, щоб старенькі не забували вимикати телевізори, правильно користувалися технікою, щоб не вмикали велику кількість електроприладів у розетки тощо. У разі якихось, так би мовити, позаштатних ситуацій, працівники завжди можуть викликати за допомогою мобільного телефону лікаря або когось із адміністрації закладу. Щороку ми проводимо навчання з евакуації підопічних у разі виникнення надзвичайних ситуацій пожежного характеру з відпрацюванням алгоритму дій кожного працівника. Розроб­лені чіткі плани дій у разі надзвичайних ситуацій, за кожним працівником закріплені конкретні підопічні. Крім того, у зв’язку з трагічними подіями, що відбулися днями на Київщині, ми посилили протипожежні заходи і вже провели додаткове навчання персоналу.
Як виявилося, посилення рівня протипожежної безпеки останніми днями стало актуальним не лише для якихось окремо взятих територіальних центрів.
– Звісно, від того, що сталося в Київській області, не застрахований ніхто. Але ми провели всі необхідні заходи, що допоможуть уберегти людей поважного віку від небезпеки, – відзначає начальник Департаменту соціального захисту населення Черкаської облдержадміністрації Роман Чикало. – Ще минулого року, напередодні підготовки до робіт в осінньо-зимовий період, ми провели навчання з пожежної безпеки з елементами евакуації підопічних у всіх наших стаціонарних закладах. Були апробовані схеми евакуації, елементи тушіння пожежі до прибуття працівників ДСНС тощо. Нині ж у зв’язку з трагедією, що сталася в Літочках, наш Департамент підготував наказ щодо додаткового проведення в усіх наших закладах навчань спільно з ДСНС.
З огляду на все вищесказане, стає зрозумілим, що державні будинки престарілих до непередбачуваних ситуацій, пов’язаних із пожежею, готові. Щодо приватних установ, то ситуація тут дещо інша.

– Зважаючи на ту інформацію, яка сьогодні є в загальному доступі, трагедія відбулася в приватному закладі через порушення норм, які є обов’язковими в державній установі, – продовжує Роман Олександрович. – На Черкащині приватних будинків престарілих офіційно немає. Останній було закрито 8 років тому в Черкаському районі після проведення перевірок. Але два роки тому на будь-які перевірки в цій галузі було накладено мораторій. Такі ж заклади не ліцензуються, тому офіційної інформації щодо їх наявності просто не існує. Але ми вже розпочали активно співпрацювати з міськими, селищними, сільськими радами і дали відповідні вказівки своїм структурам та підрозділам на місцях щодо виявлення приватних закладів подібного типу.
Чи вдасться представникам влади відшукати діючі приватні установи подібного типу в області, наразі сказати важко. Головне – не варто забувати про безпеку тим людям, які саме розмірковують, де їхні батьки чи рідні доживатимуть старість.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x