Чим зайняти школяра на літніх канікулах

Чим зайняти школяра на літніх канікулах

Останній дзвоник – це величезна радість для кожного школяра. Нарешті завершився період важкої праці й розпочався сезон повноцінного відпочинку. Під останніми словами багато сучасних дітей, на жаль, розуміють цілодобове сидіння за комп’ютером чи телевізором або безконтрольне заповнення свого часу речами, які навряд чи здатні принести користь. Щоб цього уникнути, батькам варто добре поміркувати про дозвілля улюблених чад.

Багато батьків ще з ранніх років відправляють своїх нащадків у табори. Там вони і набігаються, і настрибаються, і в морі накупаються. Чим не відпочинок? Однак табір треба вибирати з розумом. Тут дуже важливо, щоб, крім турпоходів і страшилок біля багаття, дітей спонукали ще й до розумової діяльності. На щастя, зараз вибір таборів величезний: є такі, де діти вивчають іноземні мови, є такі, де проходять майстер-класи з гри на музичних інструментах або з на­вчання акторській майстерності. Є дитячі табори, в яких дітлахів учать керувати своїм бізнесом і навіть країною. Є спортивні табори та табори з математичним, літературним або біологічним напрямками. Обирати табір потрібно з урахуванням здібностей та побажань дитини. Якщо їй подобається вивчати якийсь предмет у школі або вона робить успіхи в якомусь виді спорту, знайти відповідний табір не так складно.

Багато сімей улітку вирушають до моря, щоб поліпшити здоров’я та відпочити від турбот. Цілком розумний вибір. Але не забувайте, що на відміну від дорослих школярам навряд чи підходить пасивний пляжний відпочинок. Якщо ви замислюєтеся про те, як провести канікули, не варто планувати їх так, щоб малюк весь час нудьгував на пляжі чи в готелі. Продумайте, які екскурсії будуть цікаві вам і вашим дітям, які місця вони захочуть побачити, як вони будуть розважатися вечорами.

Ще один поширений варіант літнього відпочинку – на дачі або в селі. У цьому випадку іноді важко буває уявити, як провести канікули з користю в глухомані, де, крім лісу, поля та річки, нічого немає. Однак і тут є вихід. Варто заохотити школяра працювати на городі, в саду або доглядати за домашніми тваринами. Це привчить його до відповідальності і пильності. Молодші школярі зазвичай легко і відразу погоджуються на такий відпочинок. Дорослішим доведеться організувати цікаві заняття або допомогти знайти друзів-однолітків.

Якщо в батьків-містян не виходить відправити дитину ні в табір, ні на дачу, ні до моря, та й самим їм не дають відпустки, залишається останній варіант – провести канікули в місті. Тут важливо не допустити, щоб дитина обмежила своє дозвілля комп’ютером та телевізором. Поки ви працюєте, давайте дитині завдання: вигуляти собаку, підмести підлогу, почитати книгу. Нехай школяр веде своєрідний літературний щоденник, у якому описує назви та короткий зміст усіх прочитаних книжок. До того ж можна щодня давати дитині завдання з тих предметів, які їй важко даються. Якщо вона буде годину-дві на день вирішувати приклади або писати диктанти, канікули від цього не зіпсуються, зате не пропадуть знання, отримані за навчальний рік. Крім цього, влітку в місті є змога відвідати виставки, музеї, спектаклі, на які немає часу, коли дитина навчається. Також на час літніх канікул можна записати дитину в якусь секцію, наприклад, у басейн або в кінний клуб. У школяра буде нагода більше спілкуватися з однолітками, багато гуляти і вчитися налагоджувати контакти з людьми. Але вихідні обов’язково проводьте разом. Ходіть у походи, на екскурсії, в кіно, в парк чи ліс, до водойми, якщо є така можливість, на міські свята. Збирайте цікаві речі – шишки, камінчики, квіточки. Багато фотографуйте. Створіть фотоальбом спільного відпочинку. Катайтеся на велосипедах. Бігайте.

Словом, існує чимало способів захопити дитину навчанням і роз­витком інтелектуальних здібностей. Головне тут – не пускати все на самоплив, і тоді ваш малюк не тільки виросте за літо, але й стане розумнішим.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x