Вчасний діагноз – запорука порятунку від раку

Вчасний діагноз – запорука порятунку від раку

У лютому два дні присвячені боротьбі з онкозахворюваннями: 4 лютого – всесвітній день боротьби проти раку а 15 лютого – всесвітній день онкохворої дитини. У ці дні лікарі прагнуть привернути увагу до проблем онкохворих людей. Адже сьогодні рак успішно лікується на початкових стадіях завдяки вчасно поставленому діагнозу. Де і яким чином пройти обстеження у Черкаській області, кореспондентові «Нової Доби» розповіли в обласному Центрі діагностики новоутворень, що діє на базі Черкаського обласного онкологічного диспансеру.

– У райлікарнях бракує відповідного обладнання та спеціалістів. Як правило, хворі звертаються до нас для дообстеження, а то й для повного обстеження, – розповідає завідувач обласного Центру діагностики новоутворень Сергій Полях. – Тому також наш Центр складається з двох частин: кабінети діагностики й палати (всього 10 ліжок) для пацієнтів. За 2 – 3 дні ставимо діагноз і направляємо хворого для лікування в профільне відділення.

За словами Сергія Григоровича, якщо рак не виявлений, то людина лікуватиметься в звичайному медзакладі.
– Обстежуємо шлунок, кишечник, бронхи, стравохід, – продовжує лікар-ендоскопіст. – А також і лікуємо, якщо це позволяють умови Центру. Видаляємо поліпи в шлунку, кишечнику, новоутворення в гортані, трахеї, легенях тощо. Завдяки нашим методам обстеження й лікування допомагаємо хірургам: готуємо до операції й у післяопераційний період усуваємо певні проблеми.

Обласний центр променевої діагностики новоутворень, який міститься в онкодиспансері, здійснює всі рентгенологічні дослідження. Для цього є два рентгенапарати, три мамографи: один стаціонарний і два пересувні.

– Завдяки мамографам протягом року обстежуємо майже 10 тисяч жінок, але це не впливає на загальну занедбаність раку молочної залози, – розповідає завідувачка Центру Антоніна Рябчун. – Дуже прикро, адже ми про це багато говоримо, пишемо, мамографи їздить по всіх районах області, а кількість хворих із ІV-ою стадією раку не зменшується. У першу чергу, жінки самі повинні стежити за своїм здоров’я, до того ж, онкозахворювання в останні роки дуже «помолоділи». Торік прийшла 18-річна дівчина й у неї діагностували рак молочної залози. До речі, це захворювання – на першому місці в онкології серед жіночого населення, у чоловіків – рак легень.

Обласний Центр променевої діагностики – це спеціалізований заклад, де обстежують відвідувачів онкополіклініки за направленням лікарів і хворих, які перебувають на диспансерному обліку (їх на сьогодні в області майже 33 тис). Щороку кількість обстежень збільшується.
– На жаль, нині не всі роботодавці вимагають профоглядів, – продовжує Антоніна Іллівна. – А флюорографію чи рентгенографію треба робити щороку, адже рак легень, туберкульоз на початкових стадіях безсимптомні. Боятися немає чого: сучасні апарати не мають великого опромінення. Не дає відразу про себе знати й рак шлунка. Тому, коли з’являються перші незвичні симптоми, треба негайно звернутися до лікаря.

Запобігти раку дозволяє скринінгова діагностика

Централізована цитологічна лабораторія досліджує клітини організму. Роблять аналізи рідин, наприклад, сечі, мокроти, виділення з молочної залози тощо.
– Досліджуємо також ендоскопічні мазки з шлунка, стравоходу, кишечника, бронхів, – розповідає завідувач централізованої цитологічної лабораторії Світлана Титаренко. – Цитологічний метод зручний тим, що дослідження можна робити ще на доопераційному етапі й не лише в лікарнях, а й у поліклініках. Також у разі, коли пухлини дуже складні й до хірургічного втручання їх складно діагностувати, цитологи беруть матеріал для аналізу безпосередньо з пухлини під час операції. За кілька хвилин, поки пацієнт перебуває під наркозом, досліджують, чи це злоякісна чи доброякісна пухлина. Так можна зорієнтувати хірурга на правильне рішення.

Цитологічна лабораторія обслуговує все місто Черкаси й більшу частину області, окрім Уманського й Звенигородського кущів. До то ж, надає консультативну допомогу цитологам, навчає.

– Важлива перевага нашого методу ще й тому, що ми можемо застосовувати скринінгове дослідження – для масових обстежень з метою виявлення раннього, передонкологічного процесу (дисплазії), для профілактики раку. Вчасне діагностування передракових станів дозволяє пролікувати хворого без операцій і хіміотерапії.

– Достовірність цитологічної діагностики становить від 70 до 99 відсотків, – констатує Світлана Володимирівна. – Торік середня достовірність наших досліджень – понад 93%. Приймаємо рішення так, щоб не нашкодити пацієнту. Якщо хоч трохи виникає сумнів, ми завжди про це пишемо лікарям, щоб дообстежити хворого. До того ж, ми постійно вчимося, удосконалюємо свої знання з цитології.

Гістологічне обстеження – найбільш достовірне

Імуногістохімічна лабораторія Черкаського обласного онкологічного диспансеру досліджує частинки тканин людського організму.

– Біопсія – це прижиттєве взяття матеріалу, наприклад часточки пухлини, шкіри, шлунка, легень, – розповідає завідувач імуногістохімічної лабораторії Федір Галкін.– За допомогою гістологічного дослідження можемо визначити чи є пухлина чи немає, доброякісне новоутворення чи злоякісне. Якщо злоякісне, то якого характеру, як воно «поводитиметься» далі, яке бажано лікування, яку терапію вибрати тощо.
На запитання журналіста, чи можна за загальним аналізом крові, який часто призначають терапевти в поліклініках, запідозрити наявність в організмі пухлини, лікар зауважив, що такі зміни в крові будуть уже на останніх стадіях раку.

– А онкозахворювання важливо діагностувати на початковому етапі. І сьогодні більш доступного й достовірного методу, як гістологічний, не винайдено, – переконаний Федір Миколайович. – У всьому світі його роблять однаково. Досліджуємо тонкий зріз тканини (3 – 5 мікрон), спеціальними барвниками фарбуємо, і під мікроскопом видно всі зміни структури тканини.

У імуногістохімічній лабораторії два лікаря й шість лаборантів справляються з дуже великою кількістю досліджень: торік зробили понад 50 тисяч (з тканини однієї людини здійснюється кілька досліджень).

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x