Право на призначення пенсії за віком

Я народилася 24.12.1964 року, маю четверо дітей, працювала прибиральницею, двірником, вахтером. Чи маю я право вийти на пенсію в 55 років? І чи зараховують до страхового стажу період догляду за дітьми?
Олена Степанівна, м. Чорнобай


– Згідно з Законом України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» (далі – Закон), особа має право на призначення пенсії за віком після досягнення 60 років та за наявності страхового стажу не менш як 15 років. До досягнення зазначеного віку право на пенсію за віком мають жінки 1961 року народження і старші після досягнення ними відповідного віку, визначеного в статті 26 Закону, – пояснює заступник начальника управління ПФУ в м. Черкаси Наталія Сергієнко. – З урахуванням положень статті 24 Закону, страховий стаж обчислюють територіальні органи Пенсійного фонду відповідно до вимог цього Закону за даними, що містяться в системі персоніфікованого обліку, а за періоди до 1 січня 2004 року – на підставі документів та в порядку, визначеному законодавством, що діяло до набуття чинності Закону.

Таким чином, обчислення страхового стажу, набутого до 1.01.2004 р., здійснюється з урахуванням положень статті 56 Закону України «Про пенсійне забезпечення», якою визначено, що до стажу роботи зараховується, зокрема, час догляду непрацюючої матері за малолітніми дітьми, але не довше, як до досягнення кожною дитиною трирічного віку.
Враховуючи зазначене та положення статті 26 Закону, право на пенсію за віком Ви набудете після досягнення 60-ти років та за наявності страхового стажу не менше 15-ти років.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x