Найкорисніші овочі та фрукти

Найкорисніші овочі та фрукти

Овочі та фрукти в раціоні харчування людини – це джерело вітамінів, мінералів та інших поживних речовин. Вживання їх свіжими, замороженими або злегка тушкованими гарантує надходження в організм усіх тих речовин, які відіграють важливу роль у формуванні імунітету людини. Вони також важливі для процесу обміну речовин та інших функцій, що сприяють збереженню здоров’я, сил і чудового настрою. Вживання в їжу великої кількості фруктів і овочів значно знижує ризик захворювання на цукровий діабет, рак, хвороби серцево-судинної системи, ожиріння, нервової системи, рівень «поганого» холестерину в крові. І це далеко не весь перелік благотворного впливу природного їжі на організм.
Щоденний раціон людини має включати різноманітну їжу для того, щоб задовольнити його потребу в поживних речовинах, вітамінах, мінералах, клітковині. Наведемо список найкорисніших овочів і фруктів, що містять найбільшу кількість корисних для організму речовин.

Буряк. Джерелом корисних речовин є буряк. Він містить усі необхідні для організму речовини: аскорбінову кислоту, вітаміни групи В, каротин, калій, кальцій, марганець, залізо, фосфор, магній, кобальт та інші. Завдяки такому багатому складу медицина виявила цікавість до буряка. Цей овоч особливо корисний при гіпертонії, серцево-судинних захворюваннях, хворобах шлунково-кишкового тракту.

Капуста. Капуста є джерелом всіх відомих вітамінів і безлічі корисних мінеральних речовин (кальцій, магній, калій, натрій, фосфор, залізо, сірка, мідь та інші). У давні часи вважалося, що люди, які часто вживають капусту, захищені від усіх хвороб. З капусти готували засоби для лікування суглобів, печінки, загоєння виразок і ран.

Помідори. Помідори смачні й дуже корисні. В них містяться вітаміни (С, В, РР, К), каротин, інозит, біотин, мінеральні солі, фолієва і пантотенова кислоти. Помідори корисні при порушеннях жирового і водно-сольового обміну, захворюваннях серцево-судинної системи та шлунково-кишкового тракту. Варто знати, що в організмі каротин перетворюється на вітамін А. Він здатний відкладатися про запас на строк не менше року. Тому їсти помідори в сезон дуже корисно.

Морква. Морква є лідером за вмістом каротину (провітаміну А). Особливо вона корисна для маленьких дітей, сприяючи їх швидкому зростанню. Одна морква може забезпечити людину необхідною кількістю каротину на 2 – 3 дні. Морква має потужну антиоксидантну властивість, покращує зір і захищає від раку. В давнину морквяним соком лікували хвороби печінки, серця, жовтяницю і кашель. Варто знати, що в коренеплідних овочах, таких як морква, міститься безліч фітонцидів. Мікробів у роті стане значно менше, якщо пожувати шматочок такого овоча.

Грейпфрут. Цей тропічний фрукт здатний відновлювати ушкоджені клітини ДНК, перешко­джати розвитку ракових захворювань. Грейпфрути сприяють схудненню, знижують рівень холестерину, покращують роботу серця.

Огірки. Огірок на 95% складається з води, тому вважається найбільш марним овочем. Проте в його складі багато кальцію, йоду, калію, фосфору, заліза та інших речовин. Тому огірок за корисністю стоїть на одному рівні з морквою, капустою, помідорами і цитрусовими. Огірки покращують апетит і виводять із організму зайву рідину.

Ананас. Ананаси корисні при застуді, кашлі, болі в горлі. У цьому фрукті містяться: вітамін С, бромелаїн, калій, волокна, марганець та інші корисні речовини.

Яблуко. Цей фрукт – символ здорової їжі. Адже він містить антиканцерогенні, протизапальні, протиалергічні речовини, комплекс вітамінів. З’їдаючи по яблуку щодня, можна продовжити молодість, зміцнити здоров’я і знизити ризик онкологічних захворювань.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x