«Ми відповідаємо за все, а повноважень не маємо ніяких» – міські голови Черкащини

«Ми відповідаємо за все, а повноважень не маємо ніяких» – міські голови Черкащини

Засідання членів і представників регіонального відділення Всеукраїнської асоціації органів місцевого самоврядування «Асоціація міст України» та народних депутатів України і їхніх помічників відбулося сьогодні у Черкасах. Головним питанням порядку денного було обговорення змін до Конституції України в частині децентралізації влади та забезпечення реальних повноважень місцевого самоврядування. Про це повідомляє власний кореспондент«Нової Доби».

Міста районного значення, села і селища опинилися зараз у гірших умовах порівняно з великими містами, адже у влади обласних центрів більше повноважень – таку думку висловлюють міські голови Черкащини. А посилення фіскального тиску на місцеве самоврядування унеможливлює спроби залучити власні кошти на місцях. Тому учасники засідання виступають за розширення повноважень місцевих органів влади. Народний депутат Олег Петренко з присутніми погоджується. Ставить за приклад систему самоврядування у США:

– Потрібно, щоб ті, хто представляють місцеве самоврядування, могли створювати додатковий продукт, додаткову вартість, залучати інвесторів. Погоджуся, що не зовсім справедливо відбувається щодо обласних центрів і невеликих населених пунктів, – вважає народний депутат Олег Петренко.

«Ми відповідаємо за все, а повноважень не маємо ніяких» – міські голови ЧеркащиниОргани місцевого самоврядування, сплачуючи податки, лишаються ні з чим – таку думку висловив очільник Звенигородки. На його думку, гроші мають розподілятися на місцях, а не в Києві.

– Гроші, які лежать на нашому рахунку, по суті лежать у державній кишені. Ми повинні йти і випрошувати своє, хоч воно й повинно бути у нас. По суті, децентралізація має розподіляти нові надходження на користь місцевих бюджетів. А коли це нові податки, то це посилення фіскального тиску. Який відсоток нам залишається? – зазначив міський голова Звенигородки Олександр Саєнко.

Міські голови зазначають: навіть за умов залучення інвесторів, грошей на утримання громади не вистачає через спрямування податків до столиці. Відповідно, вони не мають змоги утримувати дороги у належному стані, утилізувати сміття і т. ін.

– Я почитав зміни до Конституції. Очевидно: це Конституція військового часу, де влада президента чітка. Концентрація влади у Президента. Тому або ми будем цю Конституцію приймати для війни, або її не можна приймати. Така моя позиція. Потрібно вирівняти наші можливості. А зараз ми відповідаємо за все, а повноважень не маємо ніяких, – висловив свою думку голова міста Кам’янка Володимир Тірон.

У період реформ вже об’єднані громади теж опинилися у непростій ситуації. Про це зазначив голова Білозірської об’єднаної територіальної громади Володимир Міцук:

– Пройшов термін і починаються бунти. У Білозір’ї, Степанках. Люди незадоволені тим, що ми не можемо розпоряджатися своєю землею. Мені кажуть: ти продав землю. Я їм кажу: їдьте у Верховну Раду, не мене пікетуйте. Хай вони приймають закони, яких ми чекаємо. Чекаєм-чекаєм передачі повноважень, а її немає. Я не можу бабусям оформити спадщину. Треба оформляти її тепер тільки нотаріально. Вдова не може заплатити за це 6 тисяч. Для чого було приймати закон? Ми навіть не можемо оформити право власності на будівлі шкіл, лікарень. І таких прикладів ще багато.

Свою думку висловив і голова міської ради Черкас Анатолій Бондаренко:

– Закони досить сирі, щоб впроваджувати їх на місцях. У місті Черкаси частка трансферів з державного бюджету – 49 %. Це забагато. Ми також залежні. Тягарем для місцевих бюджетів стала передача додаткових повноважень, непритаманних місцевому самоврядуванню. У нас, наприклад, досі невирішеним залишається питання професійно-технічних навчальних закладів. Держава фактично покинула нам цих дітей.

У Черкасах, за словами мера, таких закладів 6. Близько третини учнів ПТНЗ – черкасці, інша третина – жителі з області, решта – жителі інших областей. Міська влада не може припинити фінансувати їх, хоча, за господарською логікою, мала б.
На завершення обговорення присутні домовились напрацювати перелік проблемних питань і шляхів їх вирішення та передати свої пропозиції народним депутатам України, адресували на розгляд виконавчих органів влади центрального рівня.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x