Юний баяніст із Черкас завоював найвищу нагороду міжнародного конкурсу

Юний баяніст із Черкас завоював найвищу нагороду міжнародного конкурсу

Нещодавно повернулися з Польщі учень Черкаської музичної школи № 3 Роман Сапунцов, його викладач Надія Качор і мама Катерина Крутенко. Дванадцятирічний баяніст виборов найвищу нагороду міжнародного конкурсу акордеоністів ХІХ Miezdunarodowe Spotkania Akordeonowe «Sanok 2016» – Гран Прі. Про це «Нова Доба» дізналася від Департаменту освіти і гуманітарної політики Черкаської міської ради.

У мальовниче містечко Санок прибуло 88 акордеоністів-солістів і 27 ансамблів (загальною кількістю 69 осіб) з Польщі, Чехії, Сербії, Литви, Білорусі. З України було 2 учасники – наш Роман Сапунцов і студент Харківського університету мистецтв ім. І. Котляревського. Змагання проходили у 8-ми категоріях, де конкурсанти розподілялися за віком (від 12 до 25 років), складом виконавців (соло і ансамблі) і жанром (академічна і естрадна програми).

У журі були запрошені відомі і шановані музиканти-акордеоністи консерваторій з Польщі, Росії, Чехії, Сербії, України, Словаччини, Литви. Очолив журі професор Академії музики м. Лодзь, композитор Богдан Довлаш. Роман Сапунцов виконав програму з творів Й. С. Баха, М. Нізюрського, А. Білошицького, І. Шамо. Варто зазначити, що наш український учасник грав на власному баяні «Юпітер», який звучав так само довершено, як інструменти сучасних закордонних фірм, на яких грали учасники з інших країн.

Усі члени журі одноголосно поставили найвищу оцінку – 25 балів українському баяністу Роману Сапунцову. Такої високої оцінки не отримав жоден з 21-го конкурсанта наймолодшої І категорії, а згодом стало відомо, що і в інших семи категоріях, де були виконавці з музичних коледжів і академій такого високого результату не досяг ніхто. Відбулася історична подія: на Міжнародному конкурсі акордеоністів у Польщі, започаткованому більше 35-ти років тому, перемагає український баяніст.

З неперевершеною перемогою Романа Сапунцова і його викладача Надію Качор привітали Голова асоціації баяністів і акордеоністів України, декан факультету Народних інструментів Національної музичної академії України ім. П. І. Чайковського, професор Анатолій Семешко, народний артист України, професор Національної музичної академії України ім. П. І. Чайковського Сергій Грінченко, заслужений артист України, професор Одеської національної музичної академії ім. А. Нежданової, Володимир Мурза, композитори-баяністи Володимир Рунчак, Віктор Власов, Анатолій Гайденко, Юрій Дебеляк. Вони пишаються досягненням української баянної школи, її початковою ланкою.

Романа Сапунцова знають у Черкасах по його виступах на більшості сцен міста. Де б не виступав Роман Сапунцов, всюди він одержує найвищі оцінки членів журі, шквал аплодисментів і симпатії слухачів.

Поїздка Романа Сапунцова на ХІХ Міжнародну зустріч акордеоністів «Sanok 2016» відбулася завдяки фінансуванню Черкаської міської ради.

До відома, народився Роман 2003 року у м. Авдіївка. Три класи музичної школи він навчався у викладача класу баяна, заслуженого працівника культури України Олександра Вікторовича Сороки. Коли на Донеччину прийшла війна, сімʼя Сапунцових мусила шукати прихисток на Черкащині, і з 2014 року оселилася у с. Степанки. Рома продовжує навчання у Степанківській ЗОШ, а баяном декілька місяців займався з викладачем Червонослобідської ДМШ Михайлом Івановичем Зимою. Згодом за рекомендацією свого вчителя Олександра Сороки, Роман з вступив у клас викладача-методиста Надії Качор ДМШ № 3 Черкаської міської ради. За цей навчальний рік Роман взяв участь і переміг у 9 конкурсах баяністів, на яких він 6 разів ставав володарем Гран Прі, 3 з них – міжнародні.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x