Бюджет міста Черкаси прозорий на 37 %

Бюджет міста Черкаси прозорий на 37 %

Індекс прозорості-участі-доброчесності Черкаської міської ради презентували сьогодні в рамках проекту «Контролюй бюджет – пильнуй свої гроші!». Так, громадські організації 17 міст України підраховували показники відкритості місцевих бюджетів. У підсумку, Черкаси стали одними з лідерів рейтингу, хоч і набрали незначну кількість балів. Про це повідомляє власний кореспондент «Нової Доби».

Вказаний індекс визначали за 73 критеріями. Ці критерії поділяються на три групи: показники прозорості, тобто, чи є інформація про закупівлі доступною; рівень участі – забезпечення права представників громадськості брати участь у засіданнях щодо бюджету. Усе, що передбачають міжнародні стандарти, але не вимагає закон – включене до критеріїв доброчесності. У рамках програми дослідження проводили не тільки в обласних центрах, але й у невеликих містах.

За результатами досліджень, Черкаси посіли 6 місце у рейтингу забезпечення відкритості, набравши 37,3 % виконаного від усього, що мало би бути здійснено. Лідером стали Чернівці з результатом у 41 %, Вознесенськ, Суми, Одеса, Київ. Франківськ, Львів, Дніпропетровськ перегнали.

– Наше місто увійшло до категорії міст, де забезпечений мінімальний рівень прозорості за міжнародними стандартами. Межу в 40 % перетнули лише три міста, до високого рівня відкритості жодне місто не дотягнуло, – повідомила Вікторія Феофілова, координатор коаліції «Молода Черкащина».

Зокрема, ЧМР посіла 2 місце серед проаналізованих міських рад за рівнем прозорості закупівель, набравши лише 2,5 бала. Тобто, в інших містах ще гірше, ніж у Черкасах. А результати досліджень свідчать, що відкритість закупівель у Черкасах – на низькому рівні.

Як повідомила Тетяна Кавальчук, юрист громадської приймальні КМГО «Молода Черкащина», у Черкасах план закупівель опубліковують на сайті міської ради. Однак інформація про торги є не завжди доступною. Звітів про результати закупівель на період перевірки на сайті теж не було. На засідання щодо торгів активістку організації також не допустили.
За підсумками дослідження громадські діячі подадуть свої рекомендації до міської ради.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x