Черкащанам представили тисячолітній посуд

Черкащанам представили тисячолітній посуд

«Глина. Вогонь. Історія» – під такою назвою стартувала перша виставка Черкаського міського археологічного музею Середньої Наддніпрянщини, присвячена історії кераміки. За основу експозиції музейники взяли історію давнього керамічного ремесла, починаючи від найдавніших її зразків 6-4 тисячоліття до нашої ери і до початку 20 століття.

– Найдавніші стародавні посудини в експозиції датуються епохою неоліту – це новий кам’яний вік від 6-4 тисячоліття до нашої ери, – розповідає завідувачка археологічного відділу музею Середньої Наддніпрянщини Сиволап Лариса Григорівна. – У виставці представлено багато давніх прикрас: і зубчастий штамп, і насічки, і різні поєднання композицій.

Музейникам є чим здивувати відвідувачів виставки. До уваги містян представлено також унікальний експонат – зірочку-підвіску трипільської епохи. Такого типу підвіску було вперше знайдено на трипільському поселенні у селі Сухини. Вважають, що в давнину цю річ використовували як прикрасу, а, можливо – це найдавніша новорічна іграшка на теренах Європи, якій щонайменше 5 тисяч років.

«Керамічна» виставка – спільний проект Черкаського міського археологічного музею Середньої Наддніпрянщини та обласного краєзнавчого музею. Експозиція «Глина. Вогонь. Історія» діятиме в обласному краєзнавчому музеї (Черкаси, вул. Слави 1) протягом місяця.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x