Яких чекати врожаїв холодного літа?

Яких чекати врожаїв холодного літа?

Нинішнє літо не перестає дивувати своєю погодою. І хоча серед черкащан важко знайти тих, кому б подобалися дощі й холод у середині червня, є люди, для яких такий стан справ особливо неприємний. Через аномальне зниження температури і підвищений рівень вологості багато фермерів щодня втрачають кошти, які вони сподівалися отримати від майбутнього врожаю. Інші ж, навпаки, від неочікуваного похолодання лише виграли. Тож «Нова Доба» спробувала визначити, як уплинула на врожаї погода цього літа.

Страждають теплолюбиві: виноград, кукурудза, соя
Житель села Тубільці Черкаського району Олександр Безпалов уже роками заробляє на життя садівництвом. Основна культура, яку він вирощує, – виноград. За словами Олександра Олександровича, ця теплолюбива рослина на його плантаціях зараз погано витримує холод.

– Виноград почувається поганенько, особливо той, який посаджений на відкритій території і не захищений від вітру ані деревами, ані будівлями. Нижні пагони ростуть швидше, адже земля прогрівається і віддає тепло. А пагони, які вище, розвиваються дуже слабо, – розповідає Олександр Олександрович.

Досвідчений садівник каже, що рясні червневі дощі плодові дерева і виноградники витримають добре. Однак в умовах підвищеної вологості господарю треба бути пильнішим у боротьбі з хворобами садових і городніх рослин, що швидко розвиваються у мокру погоду. Щоправда, перерви між дощами дали змогу пану Олександру встигнути ­окропити рослини.

Останнім часом на Черкащині, як і в усій Україні, погода досить примхлива і непередбачувана, що додало аграріям клопотів. Так, минулої осені різкі перепади температур, до яких рослини не встигли адаптуватися, значно пошкодили плодові вічка дерев. Тому щедрого врожаю садівнику чекати не доводиться.

Не надто оптимістичними видаються й слова професійних аграріїв.

– Звісно, такий холодний початок літа негативно позначився на сільськогосподарських культурах, – говорить агроном СТОВ ім. Ватутіна на Звенигородщині Володимир Мельник. – Найбільше постраждали кукурудза і соя – через низькі температури рослини майже не ростуть. Температурний мінімум для них – це 12 градусів, натомість у нас протягом трьох ночей температура не піднімалася вище 5-6 градусів. Аби хоч якось зарадити ситуації, підживлюємо рослини, проводимо мотиження, щоб відкрити більший доступ кисню до кореневої системи. Проте й ці заходи не дають бажаних результатів. Гадаю, через прохолоду цьогорічні врожаї кукурудзи й сої бідуть нижчими на 10-20 відсотків. Недоберемо й пшениці – холоди якраз припали на період цвітіння, тож урожай теж знизиться відсотків на 10. Щоправда, є культури, які нормально переносять такі несприятливі погодні умови: це буряк, соняшник, гірчиця. Вони більш витривалі, тож тут особливих втрат урожаю бути не повинно.

Як пояснюють фермери, холод і підвищена вологість повітря – далеко не найбільша небезпека для рослин за таких погодних умов.

– Дощове літо негативно вплинуло на посіви кукурудзи й соняшника, адже ґрунтові гербіциди, що були внесені, «промилися» дощами й подекуди отруїли молоді рослини, – пояснює головний агроном СТОВ «Нива» Володимир Андрейко. – Це явище не було масовим, але на окремих ділянках багато молодих пагонів загинуло від інтоксикації. Іншою проблемою є те, що через дощі значно затрималася обробка культур від хвороб, бур’янів і шкідників. А ярі культури – пшениця та ячмінь – потрапили у стресові умови, спричинені холодною весною. Лише з приходом нестійкого тепла вони почали розвиватися, але початковий потенціал молодих рослин було втрачено. На мою думку, в тих господарствах, де встигли до дощів обробити культури, захистивши їх від бур’янів, урожай буде на рівні минулого року. Інших же можуть спіткати проблеми.

В цілому ситуація не критична
Хоча в деяких регіонах наслідки дещо незвичних погодних умов досить сумні, в цілому по області ситуація не критична і, за словами представників обласної влади, суттєвого зниження врожайності не очікується.

– Головний клопіт землеробів Черкащини нині – це не холод, а організація фунгіцидної обробки полів, адже від вологи грибкові організми активізуються, – відзначає директор управління АПР Черкаської ОДА Ігор Колодка. Він переконаний, що сільськогосподарські рослини мають ще досить часу для того, щоб набути потрібного росту, і це стане можливим уже найближчими днями.

– Очікуємо, що до кінця тижня показники температури вирівняються, і рослини почнуть швидше рости. Маємо цього року хороші сходи. Якщо баланс температури буде нормальний, то зберемо не гірший урожай, ніж минулого року, – розповів Ігор Леонідович.

За прогнозами й підрахунками науковців і спеціалістів управління, в 2016 році очікується зібрати близько 3,7 млн тонн збіжжя, що на рівні минулого року, у тому числі озимих зернових культур – 1,1 млн тонн та кукурудзи – 2,4 млн тонн.

Крім того, соняшнику планується зібрати близько 500 тис тонн, сої – 215, картоплі – 750 та овочів – 328 тис тонн.

Синоптики ж підтвердили очікування Управління: обіцяють, що наприкінці цього тижня на Черкащину прийде справжня літня спека. Словом, незважаючи на досить прохолодний початок, у подальшому літо обіцяє виправитися і не завдавати неприємностей ні людям, ні рослинам. Щодо врожаю, то хочеться вірити, що холодна весна й початок червня будуть єдиною перешкодою в роботі аграріїв Черкащини.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x