Коли буде спека на Черкащині?

Коли буде спека на Черкащині?

Прохолодний і дощовий початок літа уже завершився. Надалі синоптики прогнозують спекотну і сонячну погоду на Черкащині. Про це повідомляє власний кореспондент«Нової Доби».

Востаннє такий прохолодний червень був у 2008-му
– Із початку червня на Черкащині утримується переважно прохолодна, як для літа, погода. Температурний фон першої десятиденки місяця становив по області 16-17°, що на 1-2° нижче кліматичної норми, і на стільки ж градусів холодніше, ніж було в третій декаді травня, – повідомляє начальник Черкаського обласного гідрометцентру Віталій Постригань. – Максимальна денна температура повітря упродовж більшості днів із початку червня не перевищувала 20 – 23°, а 7 червня досягла лише 16 – 17°. Такі низькі температури на початку червня незвичні для наших широт. За останні 68 років лише 4 рази в області спостерігалися подібні температурні показники.
Востаннє прохолодний початок літа було зафіксовано в 2006 та 2008 роках. Тоді літо загалом було теплим, а найтеплішим місяцем був серпень. При цьому, погода була нестійкою, з чергуванням хвиль тепла й холоду та багата на небезпечні явища: активну грозову діяльність у супроводі локальних сильних дощів, граду, шквалів і навіть мікромасштабних смерчів.

Дощі зміняться на спеку
Як наголошує Віталій Постригань, до кінця поточного тижня погода з нестійкої, дощової та помірно теплої зміниться на суху, сонячну й дуже теплу. Так, циклон із Балкан, що рухається в східному напрямку, ще викликатиме дощі на території нашої області у вівторок і середу. Одночасно він зумовить постачання у наш край більш теплого повітря. Середній температурний фон підвищиться на 3-5º. А з п’ятниці опади не очікуються, і денна температура досягатиме спекотних значень +27… 32º.

Отже, можна впевнено сказати, що вже цими вихідними ті, хто ще не встиг, можуть сміливо відкривати купальний сезон. Температура води в Дніпрі біля Черкас нині становить 19°. Але при відпочинку на водних об’єктах дотримуйтеся правил поведінки на воді!

У цілому друга половина червня очікується більш теплою, з кількома спекотними днями. А в третій декаді місяця буде період похолодання з денними температурами +22… 24°.

За попередніми оцінками, температурними контрастами відрізнятиметься й перша половина липня. При цьому в періоди контрастної погоди є висока вірогідність небезпечних погодних явищ, пов’язаних із грозами: локальні зливові дощі, шквали, град, які завдають значних економічних збитків.

З 2-ої половини липня, коли зазвичай починається найспекотніший період літа, тепло стане більш стійким.

Владислав Бедринець

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x