Уся історія Благодатного вміщена у шкільному музеї

Уся історія Благодатного вміщена у шкільному музеї

Народний музей «Пам’ять», майже двогектарний дендропарк, переможці обласних та районних олімпіад – і не лише цим славиться школа в селі Благодатне. Знедавна навчальний заклад носить ім’я повного кавалера орденів Слави, колишнього випускника Григорія Пантелеймоновича Берези, який загинув при визволенні Калінінграда. Він був стрільцем бомбардувальника й загинув при падінні літака в озеро. Коли через багато років після війни водоймище чистили, там знайшли останки літака й із капсули визначили, що саме там загинув наш земляк. За ініціативи колишнього директора школи Григорія Михайловича Голиша було направлено подання й школу пере­йменували. До слова, у шкільному музеї зберігається кулемет, який зняли з затопленого літака.

У навчальному закладі діє народний музей «Пам’ять», який складається з чотирьох залів: музей села, музей школи, кімната народознавства й музей рушника, який відкрили до 150-річчя навчального закладу. На території є величезний дендропарк, який займає 1,8 га площі, тому під час літньої практики учні середньої і старшої ланок займаються його впорядкуванням.

Уся історія Благодатного вміщена у шкільному музеї– Зараз у школі навчається приблизно 267 учнів і працює 29 учителів. Цього року випустили 15 школярів, серед них – один медаліст. До речі, цей учень – Павло Вовчановський – за роки навчання став призером 16 обласних олімпіад із природничих і точних наук, – розповідає директор школи Микола Васильович Саєнко.

Уся історія Благодатного вміщена у шкільному музеї Уся історія Благодатного вміщена у шкільному музеї Крім уроків за програмою, у школі діє багато гуртків, де навчають інформаційним технологіям, виготовленню сувенірів, стрільбі з лука, греко-римській боротьбі, футболу, волейболу, вокалу. Тому й школа славиться своїми вихованцями, адже щороку мають велику кількість перемог у різних конкурсах та олімпіадах. Нинішнього навчального року шкільна скарбничка поповнилася 23 нагородами за перемоги в районних олімпіадах та 5 – в обласних.

Не залишається школа й осторонь подій, які відбуваються в нашій державі. Учителі, учні та батьки намагаються допомагати нашим захисникам, воїнам АТО. Тому тут час від часу проводять благодійні акції. Організовували в школі ярмарок, на якому діти продавали випічку, солодощі, зроблені власними руками, а виручені кошти передали солдатам.

Уся історія Благодатного вміщена у шкільному музеї
Уся історія Благодатного вміщена у шкільному музеї Народний музей «Пам’ять» – неабияка гордість школи, він діє з 1993 року. Невеличку екскурсію для «Нової Доби» провела учитель історії Раїса Михайлівна Дорош.

– У музеї представлено понад 1 400 експонатів, але ще багато знаходиться в архівах. Є серед експонатів і унікальні, наприклад, зуб мамонта, неолітичні знаряддя праці, знайдені на території села та на теренах водосховища, наконечники стріл, горловина амфори та багато інших цікавенних знахідок, – розповідає Раїса Михайлівна.

Зал історії школи поділений на відділи, починаючи з 1861 року, коли була створена земська школа. У цій кімнаті зберігаються церковні книги, за якими колись навчалися, квитанція для виклику батьків, копія журнал «вогняного випуску»: тих випускників, які пішли на фронт. У цьому ж журналі відмічено, хто загинув на фронті.

– Щороку, коли відбувається зустріч випускників, вони не оминають шкільний музей – кожне з поколінь з приємністю згадує шкільні роки, адже в музеї розміщені фотографії учнів різних років до сьогодення, – ділиться Раїса Дорош.

Окремий стенд у музейній кімнаті відведено видатним випускникам, яких доволі багато. Два члени спілки письменників, більше 20 науковців у різних галузях, спортсмени, культурні діячі.

Наступний зал – це музей рушника. Ідея його створення належить колишньому заступнику директора з навчально-виховної роботи Галині Федорівні Фесенко. Експонати для нього збирали серед жителів Благодатного, є вироби й з інших регіонів України, які були привезені, коли люди переселялися в село. Рушники розміщені від найдавніших до вишитих сьогодні. До речі, в Благодатному є своя майстриня-вишивальниця Любов Колібабчук, яка допомагала створювати орнамент Золотоніщини на рушникові до 60-річчя Черкаської області.

Особливістю музею є кімната народознавства, яка оформлена у вигляді світлиці. Там і піч, і колиска, старовинний посуд, одяг. Потрапивши туди, відразу поринаєш в атмосферу давніх часів.

Величезну територію біля школи займає дендропарк, справжня родзинка навчального закладу і доволі мальовниче місце. З ранньої весни й до пізньої осені тут зеленіють дерева й цвітуть квіти. Найрідкіснішою рослиною є магнолія, яка квітувала й цього року.
– Було взагалі шість дерев, але з них вижили лише три. Одну магнолію знищили вандали, а інші дві – просто не пережили великих морозів, – розповідає директор школи.

За словами Миколи Васильовича, діти люблять гуляти в дендропарку, приводити сюди гостей, фотографуватися, навіть призначають побачення.

Олеся Зінченко

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x