Виганяємо «колорадів» із городу без хімії

Виганяємо «колорадів» із городу без хімії

Колорадського жука недаремно вважають одним із найнебезпечніших ворогів городника. Якщо не застосовувати жодних запобіжних заходів, цей смугастий жучок здатен у короткі терміни повністю знищити майже весь урожай картоплі та багатьох інших городніх рослин. Нині існує безліч різноманітних хімічних засобів, які обіцяють із реклами швидко й безболісно позбавити город від шкідників. На жаль, більшість із них набагато отруйніші для людей, ніж для комах. Тому дбайливі господарі готові жертвувати вільним часом і силами для того, щоб уберегти «другий хліб» не лише від обрид­ливих комах, а й від отруєння хімікатами.

Смугасті прибульці з далекого американського штату Колорадо на наших землях оселилися вже давно. Тож не дивно, що на сьогоднішній день існує величезна кількість найрізноманітніших народних методів боротьби з ними. Найпопулярніші – це використання природних інсектицидів, що містять деякі рослини (наприклад, полин). Подрібненими стовбурами цього бур’яну наповнюють відро на 1/3 і заливають гарячою водою. Через 3 дні настій проціджують і обприскують грядки. Замість полину можна скористатися чистотілом. Ним заповнюють ємність і кип’ятять протягом 15 хв. Розчин охолоджують, розводять водою (0,5 л відвару на 10 л води) і використовують для обприскування. Можна також усипати в відро по по 200 г кульбаби і хвоща. Прокип’ятити 15 хв., процідити, а після охолодження 0,5 л відвару розвести в 10 л води.

Волоський горіх відомий не лише своїми смачними плодами, а й листям, яке відганяє комах. Цю його властивість використовують і в боротьбі з колорадськими жуками. 1-2 кг зелених плодів і свіжого листя волоського горіха заливають 10 л окропу і настоюють 5-7 діб. Процідженим розчином обприскують картоплю.

Досить дієві засоби проти смугастих картоплежерів можна знайти на будь-якій кухні. Скажімо, можна взяти 300 г оцту, з’єднати з 100 г соди, розчинити в 10 л води і відразу бризкати жуків. Або такий спосіб: у відрі води розмішати 100 г меленого червоного перцю і шматок господарського мила. Обприскати картоплю протягом 2-3 годин.

Необхідні інгредієнти для боротьби з жуками можна знайти і в «чоловічій» частині господи. Щоб знищити молодих личинок колорадського жука, можна скористатися звичайним цементом. Будівельний матеріал засипають у невеличкий мішечок із марлі, прив’язують до кінця ломаки і розтрушують над кущами. Значно дешевшим є засіб, у якому використовується деревний попіл. 1 кг попелу розмішайте в 10 л води і доведіть розчин до кипіння. Поставте в тепле приміщення й настоюйте протягом двох діб. Потім процідіть, додайте 40 г господарського мила, ретельно розмішайте і влийте ще 10 л води. Готовим розчином потрібно окропити насадження протягом 2-ох годин.

Оприскування – не єдиний спосіб звільнити город від «колорадів». Скажімо, збирати смугастих шкідників значно легше, якщо використати спеціальний сачок. Робиться він просто: взяти поліетиленовий мішок із-під цукру, розрізати його збоку і зашити зверху. По периметру розрізу вшити петлі, в які пропустити тонкий (до 4 мм) дріт завдовжки 2,5 – 3 м. Дріт зігнути, а його кінці скрутити так, щоб вийшла зручна ручка. Сачок надіваєте на кущ, а кущ струшуєте. У кінці рядка жуків висипайте в відро. Завдяки сачку не потрібно нагинатися над кожним кущем і носити з собою важке відро.

Щойно жуки почнуть масово відкладати яйця, необхідно добре підгорнути картоплю. Це забезпечить киснем рослини і знищить яйця й малі личинки жуків.

Улітку бувають періоди, коли вже дорослі личинки починають масово зникати з листя. Це означає, що вони ховаються під землю для того, щоб звити там кокон і перетворитися на дорослих жуків. У цей час вони настільки беззахисні, що достатньо глибоко прогорнути міжряддя, щоб знищити шкідників.

Восени, перед першими морозами, треба глибоко перекопати ділянку, що буде відведена наступного року під картоплю. Так жук опиниться на поверхні й замерзне.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x