Як позбутися попелиці?

Як позбутися попелиці?

Попелиця – одна з найдрібніших комашок на городі, але здатна знищити практично будь-яку городню рослину, якщо дозволити їй розвестися у великій кількості. У магазиназ для городників зараз можна знайти засоби, виробники яких обіцяють буквально за лічені хвилини позбавити господаря клопотів, пов’язаних із цими шкідниками. На жаль, практично всі отрути, які здатні знищити комах, з не меншим успіхом знищують і людський організм. Саме тому багато досвідчених городників, незважаючи на всі досягнення сучасної хімічної промисловості, продовжують застосовувати віками перевірені народні методи. Та й вартість їх значно менша.

Із весни попелиця на рослинах зазвичай розвивається за межами городу, на бур’янах, а потім переселяється на ділянку. Тому постарайтеся знищити бур’яни й біля ділянки. Проводьте профілактичні заходи боротьби проти шкідників і хвороб овочів.

Майже в усі рецепти засобів для боротьби з попелицею входить мило. Причому зручніше за все використовувати рідке мило або мило для миття посуду. Мило використовують для кращого прилипання, воно має в’язку консистенцію, обволікає комах і не дає їм дихати. Так само можна провести профілактичну обробку хлоридом калію (5 г) із суперфосфатом (10 г) на відро води.

Попелиця гине, якщо для обприскування використовувати пральний порошок, варто тільки підібрати потрібну концентрацію, щоб не обпалити молоді листочки. Пробувати треба, починаючи з 1%-го розчину.

Багато садівників-аматорів рекомендують використовувати нашатирний спирт у боротьбі з попелицею. 2 ст. ложки нашатирного спирту розвести у відрі води і додати трішки прального порошку, щоб суміш краще прилипала. Розчином обприскати рослини, попелиця гине від випарів нашатирю. Через 2 тижні обробку повторити.

Найдоступнішим природним засобом боротьби з попелицею, який легко знайти в кожному домі, є цибуля. Щоб отримати його, варто залити 200 г цибулиння 2 л гарячої води, настояти дві доби, додати ще стільки ж води. Обприскувати 3 рази через кожні 5 днів. Часник теж використовують як природний інсектицид. Подрібніть 3 головки часнику, настоюйте 5 годин у 5 л води і отриманою рідиною обприскайте вражені рослини.

Серед городніх рослин, до яких ми звикли, яснує багато таких, що містять шкідливі й навіть отруйні речовини для комах. Це можна використати в боротьбі з попелицею.

✓ Закип’ятіть у воді 400 г зелені томатів (бадилля, листя, пасинки) 30 хв. Розвести 2 л цього відвару в 10 л води.
✓ 1,5 кг зеленого або 0,8 кг сухого картопляного бадилля подрібнити й настояти 4 години у відрі води. Обприскувати ввечері.
✓ 1 кг тютюну або його відходів залити 10 л гарячої води (60 °С). Через добу процідити. Розводити на 10 л води 2 л настою. Так само можна застосувати проти листокруток, трипсів тощо.
✓ З тютюном пов’язаний ще один народний засіб. 400 г тютюну настоювати в 10 л води 2 доби. Процідити, обприскувати. До речі, багато городників спеціально вирощують трохи тютюну для боротьби зі шкідниками.
Ще одну групу помічних для городника речовин можна отримати від лікарських рослин, які легко знайти в будь-якому саду чи на лузі.
✓ У 10 л води, нагрітої до 60 ° С, всипте 1 кг ромашки і настоюйте 12 годин. Потім процідіть і додайте ще 3 частини води.
✓ 1 кг чистотілу (трава й коріння) настоювати 2 доби в 10 л води.
✓ Подрібніть 300 г коріння кінського щавлю і залийте 10 л води. Настоювати 3 години.
✓ 2,5 кг свіжого або 800 г сухого деревію кип’ятити 30 хв. у 10 л. До використання засіб готовий відразу. Можна зберігати 3 дні в закритому посуді.
✓ 40 г сушених коренів чемериці настояти 5 годин на 10 л води. Або 0,5 кг свіжої чемериці розтовкти й настояти в 10 л води протягом доби.
✓ 1 кг подрібнених стебел гірчака кип’ятити 30 хв у 10 л води.

Реклама

5 1 голос
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x