Як готувати страви в горщиках

Як готувати страви в горщиках

Керамічні горщики навчилися виготовляти понад 11 тисячоліть тому, в епоху неоліту, але з того часу вони й досі не втратили популярності. Мало не в кожній оселі сьогодні можна знайти цей нехитрий посуд, у якому можна і готувати смачні страви, і зберігати продукти. Щоправда, смачними й корисними такі страви виходять не в кожної господині, адже їхнє використання потребує знання кількох важливих секретів і вмінь.

Варто лише спробувати один раз, щоб зрозуміти: готувати страви в горщиках – одне задоволення. Просто поставити горщика із стравою в духовку, і можна забути про це на найближчі півгодини або навіть годину. Вам не потрібно перевертати продукти або постійно помішувати страву. Можна спокійно займатися своїми справами – за годину «чарівний» горщик усе приготує за вас. Та й ще й так, що пальчики оближеш: такі страви виходять дуже смачними – ніжними і соковитими. Суперсучасній каструлі далеко до звичайного бабусиного горщика, адже глиняний посуд має унікальні властивості.

Страви, приготовані в горщиках, недаремно вважають не лише надзвичайно смачними, а й корисними. Товсті стінки посуду прогріваються рівномірно, їжа в них не вариться. Вони зберігають вітаміни й мінеральні речовини, а завдяки ніжній консистенції не подразнюють шлунково-кишковий тракт. Їх можна готувати з мінімальною кількістю жиру чи зовсім без нього. Ідеальний варіант для тих, хто піклується про свою статуру і здоров’я.
Ще одна перевага горщика – зазвичай продукти не треба піддавати попередній теплової обробці. Їх потрібно тільки нарізати й одночасно або один за одним, через якісь проміжки часу викласти в горщики. У деяких випадках продукти попередньо відварюють або обсмажують на сковороді чи в сотейнику на конфорці до напівготовності, а вже потім доводять до готовності в горщику.

Щоб страва вийшла особливо смачною і соковитою, попередньо потримайте горщики 15 хвилин у холодній воді. Деякі кулінари радять опускати їх у воду на цілу годину. Для чого це роблять? Щоб глина просякла вологою і менше «забирала» рідини з продуктів. У духовці волога буде випаровуватися, і за рахунок її циркуляції страви будуть готуватися, немов на пару.

Якщо страва дуже ароматна, її рекомендують готувати в горщику, попередньо застеленому пергаментом. Для приготування страв із різних продуктів (наприклад, з м’яса і риби) краще використовувати різні горщики, адже глиняний посуд добре вбирає запахи. Усунути неприємні запахи можна, помістивши горщики на 8-10 годин у воду з додаванням харчової соди.

Страви в горщиках готують у духовці (або в печі), а не на конфорках. Щоб горщики не тріснули, ставте їх тільки в холодну духовку, найкраще – на нижню решітку. Такий посуд закривають кришками, фольгою або «кришечками» з тіста. Горщики можна поміщати не тільки в духову шафу, але й у мікрохвильовку (така кераміка повинна бути покрита глазур’ю зсередини й зовні, на ній не повинно бути візерунків із фарби, до складу якої входять метали), і в аерогриль (для цього підійдуть вогнетривкі керамічні горщики, покриті глазур’ю зсередини).
Щоб рідина не перелилася за край, не заповнюйте горщик до самого верху. Рідина, яку ви підливаєте, повинна бути гарячою, інакше горщик може лопнути. Страви в такому посуді готують при середньому нагріві духовки. А виймати горщик потрібно за 5-7 хвилин до того, як приготується страва: воно буде доходити в ньому ще кілька хвилин. Після того як виймете горщики з духовки, поставте їх на дерев’яну підставку або дошку (але не на холодну чи занадто вологу поверхню).

Після використання горщики миють у теплій воді за допомогою щітки або губки, намагаючись не подряпати при цьому їхню поверхню, а потім обполіскують окропом. Не варто використовувати мило та інші мийні засоби, адже глина добре вбирає подібні речовини. Не слід також мити горщики в посудомийній машині. Щоб очистити такий посуд від жиру, в нього наливають воду з додаванням невеликої кількості оцту. Прогрівають горщики протягом півгодини в духовці, а тоді промивають. Наостанок горщики витирають і сушать на сонці, поклавши всередину папір. Зберігають такий посуд, накривши перевернутими кришечками або залишивши відкритими.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x