Синоптики прогнозують рекордний урожай озимих хлібів

Синоптики прогнозують рекордний урожай озимих хлібів

Як пояснив начальник Черкаського обласного центру з гідрометеорології Віталій Постригань, погодні умови з початку вегетації у цьому році складаються на рідкість сприятливими для росту, розвитку та формування майбутньої врожайності всіх сільгоспкультур. Це забезпечувалось поєднанням оптимальних температур та достатніх вологозапасів у ґрунті в критичний період розвитку до вологи ранніх хлібів – коли відбувався інтенсивний ріст стебла та формувався колос, в період формування вегетативних органів кукурудзи та круп’яних. І хоч в травні – на початку червня низька нічна температура +5–+7° пригнічувала теплолюбні культури, в добре прогрітому та зволоженому ґрунті формувалась потужна коренева система, яка дозволить в засушливі періоди використовувати вологозапаси із більш глибоких шарів ґрунту. «Нова Доба» про це дізналася в Черкаському обласному центрі з гідрометеорології.

Спекотна погода, що спостерігається в області з 18 червня, при відсутності суховіїв, негативної дії на сільгоспкультури не чинить. Хіба що прискорився фазовий розвиток та дещо скоротиться період наливу зерна в ранніх хлібів. Та й дощі не бажають залишати територію Черкащини, хоч і мають літній, тобто дуже нерівномірний розподіл. Останні –кількістю від 1 до 33 мм пройшли скрізь. Подекуди дощі у супроводі шквалів та граду пошкодили посіви, однак таких площ у межах області не багато.

Наступна порція дощу очікується в області в кінці червня – на початку липня. Проте спекотна та волога погода зумовлює швидке розповсюдження хвороб на посівах, швидко ростуть бур’яни, що потребує додаткових коштів та постійної умови агрономів. Враховуючи всі ці фактори, в цьому році можна розраховувати на рекордний врожай зерна озимих хлібів в області – пшениці 55 ц/га, жита 38 ц/га. Та високу і на рівні попереднього року врожайність озимого ячменю 43 ц/га, ярих зернових – ярого ячменю 39 ц/га, гороху 38 ц/га, кукурудзи 78 ц/га.

Орієнтовно, загальний вал зерна, при площі до збирання 639,1 тис га, очікується на рівні рекордного – у межах 4,08 млн т. Адже найбільший вал зерна було зібрано в області у 2013 р. – 4,07 млнт. Прогноз не враховує втрат, можливих під час збирання врожаю та впливу хвороб, рослин та шкідників тощо.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x