Черкаські ВНЗ готові до вступної кампанії

Черкаські ВНЗ готові до вступної кампанії

З 11 липня в Україні стартує вступна кампанія. Про особливості цьогорічного вступу, наявні проблеми та новації розповіли сьогодні очільники ВНЗ міста Черкаси. Про це повідомляє власний кореспондент«Нової Доби».

Голова ради ректорів Черкащини, ректор ЧНУ ім. Богдан Хмельницького Олександр Черевко повідомив, що на Черкащині відображається загальноукраїнська тенденція до скорочення кількості вступників. Так, у 2006 році в області нараховували 14,5 тисяч абітурієнтів, цього ж року школи закінчили тільки 6,5 тисяч дітей.

Черкаські ВНЗ готові до вступної кампанії – Нам треба діяти толерантно, забезпечуючи спільний інтерес у тому, щоб наші випускники лишалися здобувати вищу освіту на теренах Черкаської області. Хоча, звичайно, зараз світ інтегрований, відкритий і кожен має змогу навчатися там, де вважає за потрібне, – зазначив Олександр Володимирович.

Цього року абітурієнт має право подавати 15 заяв на 5 спеціальностей, але вказуючи пріоритет на вступ. Нововведенням цього року стали зміни у фінансуванні безкоштовних місць навчання.

– Розподіл бюджетних місць відбувається не між вишами, а між студентами. Що більша кількість вступників зазначать у документах пріоритет закладу, то більше туди надійде державного замовлення, – повідомив Олександр Черевко.

На зміну цільовому та позаконкурсному принципам прийому ввели квоти. Тобто, частку пільговиків серед загальної кількості вступників та категорії, які мають особливі права на вступ, визначають в університеті.

Голова Ради ректорів також повідомив, що кількість бюджетних місць у навчальних закладах загалом скоротилася, однак скоротилася і кількість вступників. Тому співвідношення між цими величинами лишилося незмінне: абітурієнти Черкащини мають такі ж самі шанси на вступ на безкоштовне, як і раніше.

Черкаські ВНЗ готові до вступної кампанії
Директор Східноєвропейського університету економіки і менеджменту Любов Шпак
повідомила, що цього року востаннє здійснюється набір на освітньо-кваліфікаційні рівні «молодший спеціаліст» і «спеціаліст».

– У цьому році набір студентів здійснюється за новим єдиним переліком галузей та спеціальностей. Спеціальності розширюються і це дає можливість і мобільність щодо зміни освітньої траекторії для закладів, розробки власних освітніх програм, – зазначила Любов Олександрівна.

Черкаські ВНЗ готові до вступної кампанії Олег Григор, виконувач обов’язків ректора ЧДТУ поділився своїми спостереженнями щодо популярних спеціальностей серед молоді:
– Приємно, коли приходить абітурієнт, і говорить, що хоче стати інженером. Якщо років 10 тому з 10 випускників було 8 економістів, то сьогодні з десяти – 8 інженерів і два економісти.

Черкаські ВНЗ готові до вступної кампанії Виконувач обов\’язків начальника ЧІПБ ім. Героїв Чорнобиля Олександр Тищенко повідомив, що особливістю вступу до очолюваного ним закладу є обов’язкове складання іспиту із фізичної підготовки, адже більшість професій, яким навчають у інституті, потребують хороших фізичних даних.

– Цього року ми маємо держзамовлення удвічі менше, ніж того року. Через проблеми із фінансуванням виникають і складнощі у наборі вступників. Так, того року встигли прийняти лише 110 осіб, хоча бюджетних місць було відведено 150, – розповів Олександр Тищенко.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x