Як вплинуть на гаманці громадян зміни в наданні субсидій з 1 травня 2016 року?

Починаючи з травня 2016 року, управління соціального захисту населення призначають субсидію відповідно до змін, внесених до Положення про порядок надання населенню житлових субсидій, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 27 квітня 2016 року № 319 «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України».

Заступник директора департаменту – начальник управління соціального захисту населення Придніпровського району департаменту соціальної політики Черкаської міської ради Катерина Бінусова пояснює, що ці зміни вже вплинули на життя і гаманець черкащан, оскільки вже зараз надходять звернення від людей, які втратили субсидії в неопалювальний період або стали платити за комунальні послуги більше ніж в минулому році. Тому громадян хвилює питання як саме обчислюються доходи при призначенні субсидії, а також дуже багато звернень як саме враховуються пільги в випадку призначення субсидії. «Нова Доба» про це дізналася в прес-службі Черкаської міської ради.

Про період врахування доходу для призначення субсидії

Так, з 1 травня 2016 року виключено норму щодо можливості призначення субсидії на підставі доходів за три місяці, що передують місяцю, з якого призначається субсидія, а також щодо врахування розміру пенсії за останній місяць перед зверненням. Раніше громадяни могли вибирати період за який можна було враховувати доходи.

Тепер субсидія розраховується тільки на підставі доходу осіб за попередній календарний рік (на даний час за 2015 рік). Тому, якщо Ви в 2015 році працювали, а в даний час залишили роботу (отримуєте тільки пенсію або перебуваєте в службі зайнятості та інше ), доходи при обчисленні субсидії будуть враховані за весь 2015 рік.

Стосовно розмірів доходу для призначення субсидії

1. Збільшено розміри доходів, які враховуються до сукупного доходу для фізичних осіб – підприємців, які обрали спрощену систему оподаткування та є платниками єдиного податку, до: двох розмірів прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб, – для платників єдиного податку першої групи; – трьох розмірів прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб, – для платників єдиного податку другої групи, – чотирьох розмірів прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб, – для платників єдиного податку третьої групи. При цьому до сукупного доходу таких осіб не враховується дохід отриманий самозайнятою особою, та дохід від підприємницької діяльності, інформацію про які надає ДФС на запит органу соціального захисту населення (код 157 та 999).

2. Для працездатних осіб, які не працюють (крім учнів і студентів, які проживають з батьками чи іншими членами родини; військовослужбовців строкової служби) або якщо Ви працюєте, але середньомісячний дохід менший прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб, до сукупного доходу за кожний місяць тепер враховується дохід на рівні двох розмірів прожиткового мінімуму (2543,0 грн щомісячно) встановленого для працездатних осіб.

Раніше громадянам, які не працювали, включали до розрахунку субсидій дохід у розмірі одного прожиткового мінімуму.

3. Для студентів денної форми навчання, які мають батьків, зареєстровані самі і не отримують стипендію, а також для осіб, які перебувають на обліку в центрі зайнятості і не отримують допомогу по безробіттю, у яких середньомісячний дохід менший прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб, до сукупного доходу за кожний місяць враховується дохід на рівні прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб.

4. Із переліку осіб, до доходу яких враховуються фактичні розміри соціальних виплат, виключено осіб, які отримують допомогу по догляду за інвалідом І групи або особою, яка досягла 80-річного віку. Таким чином, до сукупного доходу таких працездатних осіб враховується дохід на рівні двох розмірів прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб.

5. Доповнено перелік доходів, які не враховуються до сукупного доходу при призначенні субсидії, державною соціальною допомогою на дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування та щомісячною адресною допомогою внутрішньо переміщеним особам для покриття витрат на проживання, в тому числі на оплату житлово-комунальних послуг.

6. Надано право громадянам не підтверджувати довідками доходи, зазначені ними у декларації, інформація про які відсутня у ДФС, Пенсійному фонді України, фондах соціального страхування, у разі неможливості надати відповідні довідки. За таких обставин заявник додає письмове пояснення довільної форми, в якому вказує причини неподання довідок та зазначає розмір таких доходів. Зазначені доходи враховуються до сукупного доходу.

Стосовно порядку надання пільг у випадку призначення субсидії

З 1 травня 2016 року отримувачам субсидії за їх вибором надаються або пільги, або субсидії. Якщо раніше Ви отримували пільгу і субсидію одночасно, то тепер Вам автоматично припиняється надання пільг, а залишається субсидія. У той же час, якщо Ви віддаєте перевагу пільгам, то необхідно написати відповідну заяву про припинення надання субсидії.

Списки осіб, які отримують субсидію і мали право на пільги, передаються організаціям, що надають послуги, щоб вони не нараховували пільги з травня 2016 року, а також вноситься відповідна інформацію в Єдиний державний автоматизований реєстр осіб, які мають право на пільги. Але, якщо розмір субсидії становить 0,0 грн., такі особи не включаються до зазначених списків та відповідно користуються пільгами.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x