Як захистити машину від спеки

Як захистити машину від спеки

Підвищення температури повітря не проходить безслідно не лише для живих істот. Будь-який механічний засіб пересування (від мопеда до кар’єрного самоскида) у спеку працює в складних умовах. На корпусі вигорає фарба, в салоні пересихає пластик, із перевантаженням працює термостат і радіатор. Саме тому кожному автовласнику в цей час варто дотримуватися заходів, які допоможуть техніці працювати бездоганно навіть у таких складних умовах.

У спеку найбільше страждає двигун. На класичних автомобілях він часто «закипає» в найнеочікуванніший момент. Щоб цього уникнути, періодично оглядайте радіатор і очищайте його від пуху, пилу і сміття, яке влітку набивається в досить великій кількості. Коли забитий радіатор не може повноцінно відводити тепло від двигуна. Особливу увагу зверніть на роботу термо­стату й термодатчика ввімкення вентилятора, що охолоджує двигун. Коштують вони недорого, а роботу під час спеки виконують колосальну. Вчасно перевіряйте рівень тосолу в радіаторі Не забувайте, що робити це треба перед тим, як ви завели двигун, а краще – зранку в гаражі, коли машина ще холодна. Якщо ви не впевнені в радіаторі, вкиньте в багажник пластикову пляшку з дистельованою водою. Багато місця вона не займе, а в разі необхідності водою можна тимчасово замінити тосол. Під час тривалої їзди на спеці може вийти з ладу бензонасос. Просто полийте його водою, покладіть зверху мокру ганчірку й залиште капот відкритим. Щойно агрегат трохи охолоне, можна буде від’їхати в тінь, відкрити капот, знову покласти на бензонасос мокру ганчірку й дати йому охолонути.

Зверніть увагу на гальмівну рідину. Якщо вона від’їздила більше двох років, краще не ризикувати. У спеку така речовина може «скипітися», її текучість зменшиться й ефективність гальм знизиться. Щоб уникнути перегріву гальм, під час спуску не треба вимикати зчеплення, гальмувати необхідно з допомогою мотора. При ремонті намагайтеся використовувати тільки високоякісні елементи.
Особливої турботи влітку потребує корпус машини. Найменше забруднення (пташиний або комашиний послід) потрібно якнайшвидше змивати, щоб на кузові не з’явилися плями. Навіть коли машина припаркована в тіні, варто закріпити на вікнах шторки, а під лобове скло встановити екран. Якщо водій затримається й машина 2-3 годин простоїть під прямим сонячним промінням, це може погано закінчитися для пластика торпедо і панелі приладів. На дорогих машинах можуть перегоріти навіть чутливі датчики і реле.

Піклуючись про стан автомобіля, не забудьте і про водія. Одягайте просторий одяг і зручне взуття, які вільно пропускатимуть повітря, пийте достатню кількість води. Якщо немає кондиціонера, прилаштуйте автомобільний вентилятор. Навіть якщо ви почуваєте себе сповненим сил і здоров’я, не забудьте оглянути аптечку. Раптом її вміст знадобиться пасажирам. Особ­ливу увагу зверніть на ліки для серця, заспокійливі та нашатирний спирт. Якщо ж у людини наявні симптоми теплового удару (слабкість, головний біль, нудота тощо), виведіть її з машини, покладіть у тіні, підстеливши покривало, і змочіть водою обличчя і груди.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x